Élőlánccal állnak ki a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai a felmentett igazgatóhelyettes mellett

2022. szeptember 9. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai hétfőn reggel fekete ruhában, élőlánccal veszik körül az iskola épületét, ezzel tiltakozva Dezsőfi György, az iskola igazgatóhelyettesének felmentése ellen. Több mint 50 tanár írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amelyben közösen állnak ki kollégájuk mellett.

Ahogy a Telex megírta, hétfőtől a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét. A szóbeli indoklás szerint azért, mert élére állt a polgári engedetlenségnek. A tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit, az igazgatóhelyettesnek pedig kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésében. Dezsőfi György lapunknak azt mondta: tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel.

Pilz Olivér, a gimnázium egyik tanára korábban azt mondta: petíciót fognak aláírni, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot. Este kiadott szolidaritási nyilatkozatukat a tanárok közül több mint 50-en aláírták, ebben azt írják: szerintük Dezsőfi azon túl, hogy tantárgyait magas színvonalon és eredményesen oktatja, fontos és pótolhatatlan feladatokat lát el a gimnázium életében. Szerintük Dezsőfi igazgatóhelyettesi munkája nélkül nincs biztosítva az iskola zavartalan működése. A nyilatkozatban azt írják:

Elkeserít és felháborít minket, hogy egy kiváló szakembert ezekért retorzió ér. (…) Határozottan kiállunk a véleménynyilvánítás szabadsága, a lelkiismeret-szabadsága mellett.

A tantestület emellett úgy döntött, hogy Dezsőfi felmentése napján, jövő hét hétfőn reggel fél 8 és 8 óra között feketeruhás élőlánccal veszi körül az iskola épületét, jelezve ezzel az eljárás, a példastatuálás elfogadhatatlanságát.

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Ezen a héten több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Korábban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!