Brüsszelbe utazik Varga Judit, a költségvetésért felelős biztossal is találkozik

2022. szeptember 7. – 07:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk két hét van még szeptember 22-ig, ami első ránézésre nem számít fontos dátumnak, annak tükrében viszont igencsak az, hogy aznap telik le a határidő, ameddig az Európai Bizottságnak ki kell alakítania álláspontját a magyar kormány által megküldött, jogállamisági problémák kezelését kínáló csomagról. A Hvg.hu cikke szerint ezek a témák lehetnek majd napirenden azokon a találkozókon is, amikre Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelbe utazik. A hivatalos naptár szerint először szerdán Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjával, majd másnap Johannes Hahnnal, a költségvetésért felelős biztossal találkozik.

Annak, hogy az Európai Bizottság elfogadja-e a magyar kormány válaszát és intézkedéseit, elég nagy a tétje: addig a testület ugyanis nem javasolja a helyreállítási források kifizetését az országnak. A kormány a válasz elküldése óta is próbált döntéseket hozni, amik ezt elősegíthetik: például egy friss kormányhatározat előírja egy korrupcióellenes hatóság és egy korrupcióellenes munkacsoport felállítását.

A kormány határozata az EU-s források lebonyolítását érintő „jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság” felállításáról döntött. Ez egyfajta engedménynek tekinthető az EU felé, a kormány egyebek mellett ettől az intézkedéstől reméli, hogy elhárulnak az akadályok a visszatartott több ezermilliárd forintnyi EU-s pénz elől.

Az új korrupcióellenes hatóság azokban az esetekben avatkozhat be, amelyekben a hatáskörrel rendelkező más hatóságok „nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra”.

A Magyarország és az EU között zajló hivatalos levelezés az uniós jogállamisági eljárás, az úgynevezett „kondicionalitási mechanizmus” része, amelynek célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamiság valamely uniós kormány általi megsértésével szemben. Ez az eljárás külön zajlik, elválasztva a többi jogi vagy politikai – így az Európai Parlament által indított – eljárástól, amelyet az EU valamely szerve indított Magyarország kormányával szemben.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon elsősorban a korrupció miatt, amely olyan uniós finanszírozású projektek pályázati rendszerét szőhette át, amelyekben csak egy, általában a kormánypárthoz kötődő pályázó vesz részt.

Az EU végrehajtó hatalmának aggályai vannak az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlensége miatt is. Mindezekről ugyan már évek óta, többször is tájékoztatták a kormányt, ám a jogállamisági rendelet hatálybalépése, majd a magyar kormány által kezdeményezett európai bírósági felülvizsgálata és jóváhagyása után végül az Európai Bizottság április végén indította meg a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!