Az Európai Parlament bizottsága is lesújtóan látja az országot

2022. július 13. – 15:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament képviselői 47 igen, 10 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazták az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) jelentéstervezetét, amely azt állapította meg, hogy Magyarország súlyosan és rendszerszerűen megsérti az Európai Unió alapját képező európai értékeket.

Aggályos szabadságjogok

A képviselők aggályukat fejezték ki többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlenségével, valamint a bírák jogaival és a korrupcióval kapcsolatban. Szerintük Magyarországon nem biztosított

  • a magánélet és az adatok védelme,
  • a véleménynyilvánítás szabadsága, benne a tömegtájékoztatás sokszínűsége,
  • a tudományos élet szabadsága,
  • a vallásszabadság,
  • az egyesülési szabadság,
  • az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve a szexuális kisebbségek jogait,
  • valamint a kisebbségek, köztük a romák és a zsidók jogai, ahogy az e kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltő kijelentésekkel szembeni védelem sem.

Az EP szakbizottsága aggasztónak találta a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogainak védelmét Magyarországon, valamint a gazdasági és szociális jogok érvényesülését is.

Jöhetne a 7. cikkely

A LIBE szerint a „magyar kormány szándékos és szisztematikus erőfeszítéseket” tesz az uniós szerződésben rögzített európai értékek aláásására. A jelentésben elítélték azt is, hogy az Európai Unió Tanácsa képtelen érdemben előrelépni a demokratikus normákkal szembeni visszaélések elleni küzdelem terén, és hangsúlyozták: az uniós szerződés 7-es cikke – amelynek alapján úgynevezett jogállamisági eljárás indítható valamely tagállam ellen – nem követel egyhangúságot az európai értékek súlyos megsértésével fenyegető egyértelmű kockázat azonosításához.

A jelentéstervezetet az Európai Parlament a következő, szeptember 12-15. között Strasbourgban tervezett plenáris ülésén vitatják meg, és plenáris szavazást is tartanak majd róla.

Az elfogadott jelentéshez Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, Jorge Buxadé Villalba, Jadwiga Wisniewska, Patryk Jaki és Vincenzo Sofo, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint Jean-Paul Garraud és Annalisa Tardino, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád EP-képviselői alternatív véleményt nyújtottak be. Ebben kijelentették, hogy a LIBE bizottságban megszavazott korábbi dokumentumokhoz hasonlóan a most elfogadott jelentés szubjektív véleményeken és politikailag elfogult kijelentéseken alapul, homályosan megfogalmazott aggályokat tartalmaz, értékítéleteket tükröz, és kettős mércét alkalmaz.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelentés előadója, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő nem utal a jogállamiság tényleges megsértésére. Delbos-Corfield az RTL-nek adott interjút a napokban, erről itt olvashat bővebben.

Szerdán jelent meg az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése is Magyarországról, amely két pozitívum mellett számos negatívumot sorol fel. A részleteket ebben a cikkben írtuk meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!