Egy budakalászi iskolában már harmadik napja tart a polgári engedetlenség

2022. szeptember 7. – 13:16

frissítve

Egy budakalászi iskolában már harmadik napja tart a polgári engedetlenség
A Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára nem vette fel a munkát szerdán – Fotó: Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán is folytatódott a polgári engedetlenség több iskolában, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára, a Szentistvántelepi Általános Iskola öt tanára nem vette fel a munkát.

Ahogy azt a Tanítanék Mozgalom pénteken bejelentette, hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Szerdán a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium munkabeszüntetéséhez csatlakozó tanárai közleményükben azt írták:

„A nagyon alacsony fizetések következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát kényszerűségből, már olyan iskolákból is távoznak, ahol ez korábban sosem volt gond, és akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni – ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához, a diákok és tanárok közösségeinek gyengüléséhez vezet”.

Ők nem csak ma, hanem csütörtökön is folytatják a polgári engedetlenséget.

A Budakalászon lévő Szentistvántelepi Általános Iskola polgári engedetlenséghez csatlakozó öt pedagógusa már harmadik napja nem veszi fel a munkáját.

Hétfőn a meghirdetett gördülő polgári engedetlenséghez csatlakozott még a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára és a Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 30 tanára. Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumból is többen csatlakoztak. A Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára egy flashmobot is szervezett hétfő délelőttre a Nyugati térre.

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, amiből csak november végére lehet valami. A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!