Gigantikus arany csodaszarvast készít a NER kedvenc szobrásza a volt Postapalota kertjébe

2022. szeptember 6. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a látványterve annak a Csodaszarvas szobornak, amit a Krisztina körúti volt Postapalota, ma Buda Palota udvarára rendelt meg a Magyar Nemzeti Bank Szőke Gábor Miklóstól. A szobrász a Facebook-oldalára töltötte fel a látványterveket, vette észre a 444.

A szobrász újabb giccsbe hajló, gigantikus aranyszínű szobrát 199,5 millió forintért rendelte meg az MNB, pályáztatás nélkül. A tervek szerint 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor készül el a mű, amiről alkotója azt írja legfrissebb posztjában, hogy

„a magyarok lélekvezető állatát egy bronz szikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste, amelyet többezer hajlított ”aranyszőr lemezből„ alkottam meg egybefonódjon az éggel és éjszaka csillagképként ragyogjon”.

Az MNB megrendelésének része volt egyébként 127 millió forintért az az aranyszínű tömbökből formált mozdony is, ami már megtekinthető a Széll Kálmán teret és a Pénztörténeti Múzeumot összekötő alagútban, valamint a múzeum épületében.

Szőke Gábor Miklós a Robogás című alkotásával a Pénzmúzeumban Fotó: Soós Lajos / MTVA
Szőke Gábor Miklós a Robogás című alkotásával a Pénzmúzeumban Fotó: Soós Lajos / MTVA

Szőke Gábor Miklós keresett szobrász a kormányhoz közeli körökben, legutóbb a tavalyi vadászati kiállításra, szarvasagancsokból készült monumentális kapujával került be a hírekbe. De tőle rendelt meg az MNB korábban 700 millió forintért két gigantikus szobrot az egykori Magyar Telekom-székház feldíszítésére, és az ő nevéhez fűződnek a vizes vb szobrai, a Sas-szobor a Ferencváros stadionjánál, valamint a Bozsik Aréna előtt álló Aranyoroszlán-szobor is.

2020-ban remek évet zárt a szobrász Dante Birodalom Kft. nevű cége, 95 millió forintos profitot hozott, ami majdnem kilencszer akkora összeg, mint amit egy évvel korábban ért el. Tavaly a cég nettó árbevétele 1,127 milliárd forint volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!