Kovács Zoltán szerint organikus remekmű lett a szarvasagancsokból készült gigantikus kapu

2021. szeptember 11. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a hullajtott szarvasagancsokból készült kapu a Vadászati és Természeti Világkiállításra. A Totem nevű alkotást szombatra virradóra szállították el Szőke Gábor Miklós szobrászművész csepeli műhelyéből az esemény központi helyszínére, a Hungexpóra, írja az MTI.

A 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás 10 tonnányi hullajtott agancsból készült. A kiállítás látogatók a szarvasbika tátott száján keresztül sétálhatnak be a Hungexpo területére.

„A hullajtott agancsokból álló installáció a világkiállítás szimbolikus bejárataként megtestesíti a nemzet egységét, a természet sajátos körforgását és azt az összefogást, amelyet a magyar vadászok tanúsítottak” – mondta Kovács Zoltán, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos az MTI beszámolója szerint. Kovács a Facebook-oldalán organikus remekműnek nevezte az alkotást, és azt írta, az a világkiállítás vége után a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumnak helyt adó Festetics-kastély kertjébe kerül.


Szőke Gábor Miklós közölte, hogy 50 fős csapatával több mint egy évet dolgoztak a szobron, amivel a magyar identitást meghatározó csodaszarvas-legendához nyúltak vissza. A 444 helyszíni riportja szerint Szőke a kapun kívül több, kisebb szobrot is készített a világkiállításra, köztük egy ötméteres szálkásszőrű magyar vizslát (amilyen kutyája egyébként Kovács Zoltánnak is van), egy hatalmas medvét, egy ugró nyulat és egy nyílvesszőkből készült csodaszarvast.

A 67 milliárdos költségvetésű Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást szeptember 25. és október 4. között rendezik Budapesten és az ország több helyszínén. A Hungexpo területén hat csarnokban állandó kiállítások, két csarnokban pedig kereskedelmi kiállítások várják majd a látogatókat.

Júniusban írtuk meg, hogy remek évet zárt a kaput készítő Szőke Gábor Miklós cége. A Dante Birodalom Kft. 95 millió forintos profitot hozott tavaly, ami majdnem kilencszer akkora összeg, mint amit egy évvel korábban ért el. Szőke Gábor Miklós keresett név kormányhoz közeli szobrászművészetben. Tőle rendelte meg az MNB a Széll Kálmán tér aluljárójának 13 méteres aranyszobrát és a készülő Pénzmúzeum szintén „monumentális” csodaszarvasát. Azelőtt nem sokkal adott le az MNB Szőkének két másik rendelést is, 700 millióért kértek tőle két gigantikus szobrot az egykori Magyar Telekom-székház feldíszítésére, és ő nevéhez fűződik a Sas-szobor a Ferencváros stadionjánál, és a Bozsik Aréna előtt álló Aranyoroszlán-szobor is.

A vadászati világkiállításról szóló összes cikkünket erre a linkre kattintva olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!