Merevlemezek tűntek el, bíróság hallgatja meg a vízilabda-szövetség elnökét

2022. szeptember 2. – 16:47

frissítve

Merevlemezek tűntek el, bíróság hallgatja meg a vízilabda-szövetség elnökét
Fotó: Vári Attila / Facebook
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyítási szakaszba lépett a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Vári Attila ellen indított pótmagánvádas eljárás. A Pécsi Sport Nzrt. korábbi vezetőjét számítógépes merevlemezek eltüntetésével vádolják.

A Vári Attila ellen indított pótmagánvádas eljárás első érdemi tárgyalását szeptember 6-ára tűzte ki a Szigetvári Törvényszék. Az ülés ugyan nem szerepel közérdeklődésre számot tartó ügyek jegyzékében, de a Telex kérdésére megküldött hivatalos tájékoztatás szerint az ügy tárgya információs rendszer vagy adat megsértése és sikkasztás vétsége. Februárban már volt egy előkészítő ülés, amin a gyanúsított nem ismerte el a bűnösségét. A bizonyítás kedden kezdődik, így várhatóan a sportszövetség elnökének a jelenleg Splitben zajló vízilabda-Európa-bajnokságról is haza kell térnie.

Az ügy előzménye, hogy a budapesti olimpikon 2010 és 2019 között a pécsi városi sportlétesítmények üzemeltetésével, utánpótlás-neveléssel, rendezvényszervezéssel, tömegsporttal foglalkozó önkormányzati tulajdonú Pécsi Sport Nzrt. (PSN) vezérigazgatója volt. Fideszes politikusként is kipróbálhatta magát, ugyanis a legutóbbi önkormányzati választáson a kormánypárt polgármesterjelöltjeként indult. Azonban 2019 őszén Pécsen is vereséget szenvedett a Fidesz. Az ellenzéki összefogás által támogatott új polgármesternek, Péterffy Attilának pedig az egyik vállalása a korábbi zűrös ügyek felderítése, az önkormányzati cégek és intézmények átvilágítása volt. A PSN-nél pedig akadt ezekből több is. Az átvilágítások megkezdése után nem sokkal Vári Attila önként távozott a cég éléről. Később pedig a városi képviselő-testületből is, ahová listás mandátummal került be.

Vári Attila kedden folytatódó ügyéről korábban a Szabad Pécs számolt be részletesen. A gyanú szerint teljes céges levelezések tűntek el. Összesen 28 gigabájtnyi adatot keresett hiába a PSN Zrt. új vezetése. Ezen kívül 6 merevlemezt is eltávolítottak a cég számítógépeiből és újakat helyeztek be, új operációs rendszereket telepítettek – alig néhány nappal az önkormányzati választások után. Az ügyet a pécsi városvezetés oldalán is kifejtik, és ezek szerint Vári Attilát a nyomozás során tanúként sem hallgatták meg, pedig a volt cégvezető – amikor értesült a nyomozásról – saját maga szolgáltatott be négy merevlemezt a rendőrségen. Mindezek után a rendőrség megszüntette a nyomozást, az ügyészség elutasította az ezzel kapcsolatos panaszt, majd a sértett pótmagánvádat nyújtott be a bíróságra.

Ráadásul a per kezdeményezőinek még a korábban remélteknél is kevesebbel kell beérnie, ugyanis a pótmagánvádas eljárás kizárólag a merevlemezek eltűnése ügyében sikkasztás vétsége miatt zajlik majd a Szigetvári Törvényszéken.

Elszámolás vs. elszámoltatás

Az említett pécsi „elszámoltatás” eddig vegyes eredményeket hozott: több vagyontárgyat is sikerült visszaszerezni, szerződéseket is újra tudtak tárgyalni. Azonban a feltárt ügyeket bemutató oldal szerint az eddig megtett 25 feljelentés ügyében például a büntetőjogi következmények rendre elmaradtak. A nyomozások sokszor el sem jutottak vádemelésig, amit Péterffyék nyilvánosan többször kritizáltak és politikai nyomásnak tudnak be. Viszont a városvezetés szerint több ügyben is annyira meggyőző bizonyítékok kerültek elő, hogy az önkormányzati cégek károsultként pótmagánvádás eljárásokat indítottak. A helyi Fidesz szerint ezek csupán politikai kirakatperek, amelyeknek figyelemelterelés vagy éppen lejáratás a célja.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!