Az állami iskolák nem vezetik be a szombati tanítási napot a Belügyminisztérium szerint

2022. augusztus 31. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Állami fenntartású oktatási, nevelési intézményekben ilyen döntésről nincs ismeretünk”, az egyházi fenntartású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről pedig nem formálnak véleményt – így reagált a Belügyminisztérium arra, hogy a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában az őszi szünetig szombatonként is lesz tanítás, ezzel pedig az iskola a decemberi időszakban tovább tarthat zárva, ami komoly tétellel csökkenti a költségvetésüket.

A győrszentiváni iskola vezetője levelében azt írta: jelenléti oktatásra készülnek, de az energiaválság kezelésére a saját kereteiken belül intézkedéseket kellett hozniuk. Ennek része volt, hogy az őszi szünetig szombatonként 8-12-ig lesz tanítás, az így ledolgozott hét nappal a téli szünetet egészítik ki. Az őszi időszak plusz munkanapjai miatt hosszabb lesz a téli szünet, december 19-től január 6-ig fog tartani.

A hatnapos iskolahétről a Belügyminisztériumot a Telex is megkérdezte, nekünk nem válaszoltak, a Pénzcentrumnak viszont azt is írták, „alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható”. Tehát a szabályok szerint az állami iskolákban is megvan a lehetőség a hatnapos iskolahét elrendelésére.

Nem csak az iskoláknak okoz gondot a megnövekedett rezsiszámlák kifizetése, nyelviskolák is bezárhatnak, és akár 40 százalékkal drágulhatnak a nyelvtanfolyamok. Ennek azonban más oka is lehet, például az infláció.

Azt, hogy a vidéken élő civileket hogyan érinti a rezsiszámlák növekedése, ebben a videóban néztük meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!