Elkobozták a litván szurkolóktól az ukrán zászlót egy szombathelyi kosárlabdameccsen

2022. augusztus 30. – 07:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 24-én, szerdán vb-selejtezőn fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatott a litvánokat. A mérkőzést Szombathelyen, az Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartották, a meccsen a magyar válogatott 88-78-ra kikapott Litvániától, idézi fel az RTL.hu, amely felhívta a figyelmet: a sporteseményen történt egy kisebb, diplomáciainak is nevezhető incidens, amiről az Ukrinform számolt be hétfőn a címben azzal a kérdéssel, hogy

„Ki tiltja meg, hogy ukrán zászlót tegyenek ki Magyarországon?”.

A beszámoló szerint a mérkőzésre egy nagyobb létszámú litván szurkolócsapat is érkezett, hogy a helyszínen buzdíthassák sportolóikat. A litván csoportban jelen volt a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több diplomatája is, illetve barátaik, családtagjaik, köztük gyerekek is.

Mivel pont aznap, azaz augusztus 24-én ünnepelte Ukrajna a függetlenség napját, a litván szurkolók saját nemzeti lobogóik mellett szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón. Ezzel kívánták szolidaritásukat kifejezni az Oroszországgal szemben honvédő háborút vívó Ukrajnával, ám a gesztusnak az Aréna Savaria biztonsági szolgálata megálljt parancsolt.

Az Ukrinform cikke szerint

amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék-sárga lobogót a lelátón, egy biztonsági ember odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni.

A gyerekeivel érkező férfi nem értette, hogy miért, de nem akart túlságosan vitába bonyolódni, ezért összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé. Ezzel azonban nem elégedett meg a biztonsági szolgálat, pár perc múlva már három szekus tért vissza hozzá, és elkobozták az ukrán nemzeti jelképet.

A zászlót a meccs végén visszaadták, írja az Ukrinform a szurkoló beszámolója alapján. Az incidensről röviden említést tettek az EBESZ litván diplomatái is hivatalos Twitter-oldalukon, értetlenségüknek hangot adva, hogy miért nem engedte a biztonsági szolgálat az ukrán zászló használatát:

A lap szerint a sportág nemzetközi szervezetének nincs olyan tiltó szabálya, ami korlátozná más nemzetek zászlójának megjelenítését a lelátókon. A vb-selejtezőt a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség égisze alatt rendezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő, a Szombathely Sportközpont által üzemeltetett Aréna Saváriában.

Az RTL.hu ezért kérdésekkel fordult az MKOSZ-hoz, továbbá a sportközpont és a vagyonkezelő illetékeseinek, cikkük megjelenéséig azonban nem kaptak választ.

Frissítés: Múlt csütörtökön – olvasói jelzés nyomán – mi is kérdésekkel fordultunk az ügyben a Savaria Arenához, de választ azóta sem kaptunk. Olvasónk ugyanakkor cikkünk megjelenése után felhívta a figyelmünket arra, hogy a kosárlabda szövetség saját belső szabályzata alapján semmilyen ország nemzeti lobogója, vagy más zászló nem kívánatos a sporteseményeiken, kizárólag a résztvevő országoké.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!