Cser-Palkovics: Jövőre 1,6 milliárdnál is többe fog kerülni a közvilágítás Székesfehérvárnak

2022. augusztus 30. – 21:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„2021-ben 300 millió forintba került a közvilágítás Székesfehérvár önkormányzatának, ez idén meg fogja közelíteni a 700 milliót, és a mai árak mellett az 1,6 milliárdot is meg fogja haladni jövőre” – mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A polgármester arról is beszélt, hogy a fehérvári uszoda villamosenergia-költsége 2021-ben még mintegy 39 millió forint volt, ám a jelenlegi energiaárak mellett ez jövőre akár 330 millió forintra is nőhet.

Cser-Palkovics egy hétfői Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy a székesfehérvári közműcégek már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon. „Egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek” – írta. A meglévő szerződéseik október végén járnak le.

A polgármester erről azt mondta, hogy az elmúlt két-három hétben sem az áram, sem a gáz tekintetében nem érkeznek ajánlatok. „Tehát árakról sem tudunk beszélni, mert ajánlat sem érkezett. (…) A nagyon magas árnál csak egy rosszabb van: ha egyáltalán nincs. Hiszen akkor napi árassá alakulnak át ezek a szolgáltatások, aminek pedig horribilis költsége lehet” – tette hozzá.

Cser-Palkovics arról is beszélt, hogy a székesfehérvári közgyűlés egyhangúlag azt a döntést hozta, hogy tárgyaljon a városi víziközműcég lehetséges államosításáról. „A közgyűlés nem hozott még végleges döntést, van egy szeptember 20-i határidő (…) Székesfehérvár egy szándéknyilatkozattal kifejezte, hogy kész egyeztetni” – mondta.

Hozzátette, hogy 2021-ben még nyereséges volt ez a cég, 2022-ben már több mint egymilliárd forint vesztesége lesz, 2023-ban pedig már több mint hétmilliárd vesztesége lesz ennél az áram- és gázárnál. „Ezt az önkormányzatok, mint tulajdonosok, nem tudják finanszírozni. Tehát, ha a közszolgáltatás biztonságát szeretnénk garantálni, akkor elképzelhető, hogy nekünk is át kell adni” – mondta Cser-Palkovics.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!