Szobrot állít a Mi Hazánk Horthy Miklósnak a Parlamentben

2022. augusztus 29. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szobrot avat Horthy Miklós kormányzónak a Mi Hazánk a Parlamentben augusztus 30-án kedden – tudatta a sajtóval a párt hétfő reggel. Hétfő délután aztán kiderült, Kövér László házelnök kitiltotta a Mi Hazánk sajtótájékoztatóját a célra eredetileg kijelölt kék társalgóból, helyette azt csak a félemeleti sajtóteremben tarthatják meg. Az is kiderült utólag, hogy az Országgyűlés Sajtóirodájának az eseményre nincs lehetősége az újságírókat beléptetni, így a párt tájékoztatása szerint Dúró Dóra fogja intézni a beléptetést.

A Mi Hazánk a második bécsi döntés évfordulójára, az általuk Hazatérés Napjának hívott augusztus 30-ára időzítette a szoboravatást. A dátum a második bécsi döntés 82. évfordulója, 1940-ben ezen a napon egyeztek meg Észak-Erdély visszacsatolásáról Magyarországnak.

A Horthy-szobrot a nemzeti radikális párt Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnökének irodájában állítja fel. Korábban a magyar szélsőjobboldal több Horthy-szobrot is állított az ország különböző pontjain, a 2010 óta jobbra tolódó Fidesz azonban egészen eddig következetesen elzárkózott ezek támogatásától.

Horthy Miklós 1920 és 1944 között volt Magyarország kormányzója, az ország az ő vezetésével keveredett bele a második világháborúba, amelyben közel egymillió állampolgára lelte halálát.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől