40 százalékkal esett vissza a tüdőrákot kezelő műtétek száma a Covid-járvány alatt

2022. augusztus 29. – 07:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagosan 10-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak a koronavírus-járvány öt negyedéve alatt, mint korábban – írja a Népszava a Népegészségügy legújabb számára hivatkozva. A lap szerint a járvány lecsengése óta sem sikerült visszaállni arra a szintre, ahol az egészségügy 2019-ben és azelőtt volt.

„A Covid-19-világjárvány hatása a daganatos betegek ellátására” címmel jelent meg egy tanulmány a Népegészségügy folyóirat idei első számában, amelyet nyolc magyar szerző jegyez. A kutatók azt vizsgálták, milyen hatása volt a koronavírus-járványnak a három legnagyobb daganattípus (tüdő-, emlő- és vastag- és végbélrák) kezelésére.

A tanulmány eredményei szerint mindhárom kezeléstípusban csökkent az ellátás a koronavírus-járvány alatt. Míg a kemoterápiás kezelések száma átlagosan 3,8-4,3 százalékkal esett vissza, addig a sugárkezeléseké 15-28 százalékkal. Ennél is durvább a járvány alatt elmaradt műtétek aránya:

a tüdőműtétek száma mintegy 40 százalékkal, az emlőműtétek 12 százalékkal, a vastag- és végbéldaganatos műtétek száma több mint 20 százalékkal esett vissza.

A tanulmány szerzői azt is kiemelték, hogy a járvány ideje alatt nemcsak a rák kezelése, de a felismerése is akadozott. Így például hosszabb időszakokban szüneteltek a rákszűrések, és a terápiák megkezdése is sokaknál késett.

A kormány korábban feltűnő magabiztossággal reagált azokra a kérdésekre, amelyek a járvány alatti egészségügyi ellátás minőségét firtatták. Az Emmi egy levelében le is szögezte: a pandémia miatt „egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul”.

A koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban nemrég azt is részletesen megírtuk: még a kormány által támogatott vizsgálat szerint is a kínai vakcina teljesít a leggyengébben a vírussal szembeni védelemben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!