Orbán Balázs: A telekommunikációs szektorban úgysincs valódi verseny

2022. augusztus 26. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a TV2 reggeli műsorában magyarázta meg, hogy miért éri meg a Vodafone felvásárlása – vette észre a 444.hu.

„Az, hogy egy ilyen szektorban legyen egy magyar szereplő, ami magyar logikával, magyar üzleti központtal, az a szolgáltatás színvonalának emeléséhez és az árak megfelelő szinten tartásához kulcsfontosságú”

– vette védelmébe a műsorvezetői kérdésre Orbán az állami felvásárlást. Azt is elmondta, hogy bizony vannak olyan stratégiai ágazatok, ahol „ipari sajátosságok miatt” nincs valódi verseny, viszont stratégiai jelentőségűek, és állampolgárok millióinak életét határozzák meg. „A telekommunikációs szektor ilyen” – tette hozzá.

Végül a rezsiárakkal is összefüggésbe hozta a kormány döntését, hiszen egy példán keresztül is igyekezett érzékeltetni a tranzakció fontosságát:

„A stratégiai ágazatokba való külön befektetések hosszú távon megtérülnek. Például: ha pár évvel ezelőtt nem csináljuk meg az energiaszektor magyar tulajdonba vitelét, akkor ma a rezsiköltségek is jóval magasabbak lennének.”

A teljes videót ezen a linken lehet megnézni, de a Vodafone-ügy többet már nem került elő a beszélgetésben.

Hétfőn jelentették be, hogy az állam bevásárolja magát a Vodafone Magyarországba. Az állam a 4iG-vel közösen venné meg a teljes céget, a magáncég 51 és az állam 49 százalékos tulajdonosi megoszlásban. A Vodafone-ügy tíz legfontosabb kérdésével és azzal, hogy pontosan mit is vesz a magyar állam és a 4iG párosa részletesen is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!