Mészáros Lőrinc cége drágábban adja a gázt, mint az állami MVM

2022. augusztus 19. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magasabb díjat kérhet a gázszolgáltatásért a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó észak-magyarországi gázcég, az Opus Tigáz, mint az állami tulajdonban levő MVM, írja az RTL. A kormány szerint azért, mert az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb hálózatot, ezért magasabb a rendszerhasználati díjuk is.

A különbség az MVM és az Opus Tigáz árai között egy átlagos fogyasztó esetén évi nyolcezer forint.

Az Opus Tigáz péntek délutáni közleményében jeleztem, hogy az ami a számlából hozzájut nem magasabb.

Mint írják cégüket, mint elosztói engedélyes társaságot, csak az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjak illetik meg a rendszeres eszköz- és költség-felülvizsgálatot követően. A fogyasztó által fizetendő teljes díj, amely a rendszerhasználati alapdíjon és a forgalomarányos rendszerhasználati díjon felül fizetendő forgalomarányos gázdíj, nem az Opus Tigáz Zrt. bevétele.

Szerintük adott felhasználói kategóriában mind az E.ON csoport elosztóinál, mind az MVM Égáz-Dégáz esetében magasabb az elosztói területenként eltérő forgalomarányos rendszerhasználati díj. Az egyetemes szolgáltatás összdíja valóban már 2012-ben is az olasz tulajdonban levő Tigáz területén volt a legmagasabb.

A gázszolgáltatás díját szolgáltatónként a minisztérium határozza meg, „és valóban az állami tulajdonú szolgáltatónál ezt alacsonyabb mértékben határozta meg, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltatónál pedig magasabb összegben” – magyarázta korábban az RTL Klub Híradónak Tóth Bertalan.

Az MSZP társelnöke írásbeli kérdést nyújtott be arról, hogy miért fizetnek többet a fogyasztók Mészáros Lőrinc cégének, amire a kormány részéről a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára, Koncz Zsófia válaszolt.

Koncz annyit írt: a kormány folyamatosan figyeli a politikai és gazdasági eseményeket, és ez alapján hozza meg a döntéseit.

Tóth Bertalan szerint „ez a válasz Koncz Zsófiától azért is elfogadhatatlan, mert szerencsiként épp az ő választókörzetében élőknek kell többet fizetniük. A helyzet pikantériája, hogy Koncz Zsófia édesanyja az Opus Tigáz igazgatósági tagja.”

A helyzet értékeléséhez azonban azt is látni kell, hogy azzal, ha egy észak-magyarországi fogyasztó többet is fizet, nem feltétlenül Mészáros Lőrinc érdekeltsége jár jól (amely az alapdíjban és a rendszerhasználati díjban érdekelt), hanem a gázszámlában olyan díjakat is fizetünk, amelyeket az egyetemes szolgáltatásért (MVM-csoport), illetve a tárolásért fizetünk. A politikai kérdezz-felelek alapján az valószínűsíthető, hogy ezekkel a részletekkel sem az ellenzéki kérdező, sem a kormánypárti válaszadó nem lehetett tisztában.

A kormány mindenesetre az RTL kérdésére korábban azt válaszolta:

„A területi sajátosságok miatt az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is.”

Frissítés: Bár ezt eredeti cikkünkben is írtuk, érdemes kiemelni külön, hogy nem Mészáros Lőrinc cége, az Opus Tigáz keres azon, hogy a területükön magasabb a földgáz fogyasztási ára, mint a többi szolgáltatónál, hanem az MVM Next, a gáztározók tulajdonosai és az ellátás többi résztvevője. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!