Kőbányán panaszkodnak a Mol-torony zavaróan villogó jelzőfényére

2022. augusztus 17. – 05:01

frissítve

Kőbányán panaszkodnak a Mol-torony zavaróan villogó jelzőfényére
A Mol-torony látképe – Fotó: Róka László / MTI bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

„Kőbányán lakunk a Kőrösi Csoma Sándor út mellett, az ablakunk pedig dél-délnyugat felé néz. Ma vettük észre ezt a villogó fényt, ami eléggé magasan lehet, mert mi a hatodikon lakunk. A tőlünk jobbra található új Hungexpo-épület üvegfelületei visszaverik ezt a fényt, így a férjemnek a számítógépénél ülve a szemébe villogott, nagyon zavaró volt”

– írta olvasónk a napokban.

Megnéztük a torony új, villogó fényeit a város különböző pontjairól, és valóban, az adótornyoknál megszokott fénynél is erősebben látszanak. A (főleg nappal villogó) fehér fény részben az épület tetejére helyezett fényforrásokból jön – de ezek nem annyira zavaróak, mert 140 méter magasan vannak, és nem lefele irányba állították őket.

A fényeket a lenti rövid videóban tanulmányozhatja, feliratozva röviden összefoglaltuk a cikket is, ehhez kapcsolják be a feliratokat:

A gondot inkább az épület közepére helyezett lámpatestek jelentik (körülbelül 60-70 méter magasan), mert azok már egyenesben bevilloghatnak sok helyre, a budai hegyek utcáitól a kőbányai magaslaton álló panelházak ablakáig. A lámpák nappali, fehér villogása erősen látszik a Westend tetejéről vagy a Soroksári útról is.

Éjszaka mostanában legtöbbször vörösre vált a fény, ami különösen furcsa, karácsonyfaszerű látványt nyújt a Margit hídról nézve a sárgás fénnyel kivilágított Parlament, Szabadság-szobor és budai Vár között.

Megkérdeztük a Molt, hogy mik ezek a fények, és hogy kerültek az épületre. A válasz szerint a Mol Campus építési engedélyében szerepel, hogy az épületre kerüljenek légügyi akadályfények, melyek színét, elhelyezését és intenzitását is meghatározták.

Mint írták, jelenleg ezeknek az akadályfényeknek a tesztelése zajlik különböző időjárási körülmények között. Korábban az akadályfények az előírás szerint a toronydarukon voltak megtalálhatók, a toronydaruk elbontása utána kerültek fel az épületre.

Az nem derült ki, hogy ha a torony középén villogó fények magasságát számos más épület eléri Budapesten (Országház, SOTE-épület, TB-székház, Schönherz kollégium), és vagy nincs is rajtuk akadályfény, vagy nem ennyire tolakodó, akkor a Mol-toronynál erre miért van szükség.

Száznegyvenhárom méter, amely megváltoztatja Budapestet: olvassák el a Mol Campus toronyházról szóló átfogó cikkünket is, amiben bemutattuk a 2022-re elkészülő toronyház történetét, építészeti különlegességeit és a róla szóló vitákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!