A benzinen is spórolnak a távmeghallgatásokkal a debreceni és a győri bíróságokon

2022. augusztus 16. – 10:50

frissítve

A benzinen is spórolnak a távmeghallgatásokkal a debreceni és a győri bíróságokon
N. János, a darnózseli darabolós feleséggyilkos a győri börtönben hallgatja a Kúria ítéletét – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A távtárgyalások rendszerét még 2018-ban vezették be, és alkalmazása a pandémia idején vált rendszeressé. A járvány idején még sok gond akadt a technikával: Győrben megtörtént, hogy tárgyalásokat kellett megszakítani a rossz videókapcsolat miatt, máskor egy kisbaba tisztába tétele miatt rendelt el szünetet a bírónő.

Csakhogy a távtárgyalások alkalmazása a járványügyi korlátozások feloldásával is megmaradt: 2021. január 1. és 2021. november 30. között összesen 24 401 alkalommal használták a rendszert. Kíváncsiak voltunk, félév elteltével hogyan alakultak a számok a bíróságokon és a büntetés-végrehajtás területén.

Az Országos Büntetés-végrehajtási Intézettől megtudtuk, hogy január 1-je és június 1-je között összesen 6443 alkalommal tartottak távtárgyalást, ami egyértelmű növekedést jelent. Nem csoda, mert szerintük a módszer

csökkenti a személyi állomány szolgálati leterheltségét, ritkábban kell szállítani a fogvatartottakat, az intézet üzemanyagköltsége is csökken.

„Költséghatékony és ügyfélbarát megoldás is egyben” – mondta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője, aki a Telex kérdésére hozzátette, hogy az eljárás használatával kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok, és az áldozatok védelmét is jobban tudják garantálni, a sértettnek nem kell egy helyiségben tartózkodnia az esetleges támadójával.

A Debreceni Törvényszék épülete – Fotó: Keresztes Bence / Telex
A Debreceni Törvényszék épülete – Fotó: Keresztes Bence / Telex

A tárgyalások külföldi helyszínekkel is összeköthetők, így az utóbbi két évben a Debreceni Törvényszéken is tartottak külföldi meghallgatás a Via Videó rendszer segítségével: 2020 novemberében egy-egy meghallgatott fél Szlovákiában, Németországban vagy épp Oroszországban tartózkodott, de a távoli Ausztráliával is létrejöhetett a kapcsolat. Debrecenben a határ közelsége is szerepet játszik, mert sok olyan bűneset történik Hajdú-Bihar megyében, főképp Berettyóújfalu környékén, aminél az elkövetők román állampolgárok. Őket elfogásuk után a legközelebbi, nagyváradi törvényszékről kapcsolják be a debreceni tárgyalásra.

Győrben is tovább nőtt távtárgyalások száma 2022-ben. Az érettebb korú bírák hajdani idegenkedése a múlté lett, 2019-ben 363 ilyen tárgyalást tartottak törvényszékhez tartozó bíróságokon, ami a mostaninak kevesebb mint a fele volt. És már 3 éve is kirajzolódott, hogy a rendszer legfőbb előnye a BV tehermentesítése lesz, sőt, míg most az esetek 70 százalékánál a börtönt kapcsolják be a bíróságra, 3 évvel ezelőtt 29 eset kivételével mindegyik esetben fogvatartott volt az alany.

A rendszer idén is mindinkább erre épül: dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője szerint június 30-ig félév alatt 483 távmeghallgatást tartottak.

A technika ördöge még mindig kísért

Noha a Covid idején mindkét törvényszéken akadtak kisebb-nagyobb hibák a videós technikával, mára Győrben is, Debrecenben is fejlesztették az informatikai rendszert. A Telexnek küldött adatok szerint Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Törvényszékkel és a Debreceni Járásbírósággal együtt összesen 9 tárgyaló van felszerelve videórendszerrel, köztük a Berettyóújfalui, a Hajdúszoboszlói, a Hajdúböszörményi és a Püspökladányi Járásbíróság egy-egy tárgyalóterme, valamint 2021-től a debreceni Közigazgatási Kollégium Perényi utcai épülete.

Győrben 7 ilyen teremben tarthatnak tárgyalást: 2-2 a Győri Törvényszéken és a Győri Járásbíróságon működik, és van egy Sopronban és Mosonmagyaróváron, mind a közigazgatási és munkaügyi bíróságon. Növekvő alkalmazásuk miatt viszont mindenhol előfordul, hogy akár két héttel vagy egy hónappal korábban kell termet foglalni egy távtárgyalásra.

Bizonyos esetekben az élő tárgyalás elengedhetetlen

Akadnak ügyek is, amikor a személyes meghallgatás fontos, már csak azért is, mert jelentősége lehet, hogy adott esetben a vádlottnak milyen a testbeszéde, hogyan reagál egy kérdésre – mondta Dobó Dénes.

Dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője szerint leginkább a büntetőpereknél használják a technikát – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője szerint leginkább a büntetőpereknél használják a technikát – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Dr. Máté Kinga a győri gyakorlatról szólva kifejtette: bár polgári bírók is élnek a lehetőséggel, sokkal nagyobb szerep jut neki a büntető ügyszakban, tavaly például 767 meghallgatottból 605 volt vádlott. Ez következik részben abból, hogy főként büntetőperekben van szükség fogvatartottak meghallgatására, másrészt polgári vonalon a felek számára is kevésbé fontos, hogy ne legyenek vallomástétel közben kitéve a vádló tekinteteknek. Annál nagyobb jelentőségű lehet a személyes párbeszéd a felek között, akiknek itt egyenrangúként egymással van vitájuk. Született már olyan egyezség, amelynek a távolság valószínűleg gátat szabott volna.

Kérdeztük végül arról, lehet-e szembesítést tartani monitoron keresztül: „a törvény nem zárja ki, tehát elvben lehetséges. Viszont érdeklődtem a kollégáknál, és azt tudom mondani, hogy ebben a megyében egy bíró sem élt vele, és gyakorlatban egyhangúlag életszerűtlennek tartják, hogy személyes jelenlét nélkül rendeljük el a perben résztvevők szembesítését” – mondta Máté.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!