A II. kerület ingyen elszállítja a magánterületen kivágott fákat, hogy a rászorulóknak legyen elég tűzifájuk

2022. augusztus 10. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi II. kerületi önkormányzat felajánlotta, hogy ingyenesen elszállítja a magánterületeken kivágott fákat, amiket aztán tűzifaként hasznosítanak és rászoruló családoknak adnak oda. Erről Őrsi Gergely, a kerület polgármestere írt Facebook-oldalán.

A közterületeken kivágott fákat eddig is minden esetben szárították és rászorulóknak adták oda, ezentúl akkor is így járnak el, ha valakinek a kertjében vagy a háza előtt kell kivágni fát.

A II. kerületi önkormányzatnál is arra számítanak, hogy a növekvő energiaárak miatt sokan kényszerülnek majd arra, hogy fával fűtsenek. A most bejelentett kezdeményezés Őrsi szerint segíthet, hogy ne kelljen még több fát kivágni, és hogy ne szeméttel fűtsenek. Ezért felhívja a többi kertvárosi résszel rendelkező kerület és település figyelmét, hogy cselekedjenek hasonlóan.

Ezenfelül a nemrég megjelent kormányrendelet miatt a II. kerületi polgármester egyeztetést kezdeményez a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, hogy az új szabályok ne vezessenek tarvágáshoz, erdőirtáshoz. Az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hivatkozva a kormány megkönnyítette a fakivágás szabályait.

Szakemberek szerint nemcsak, hogy felesleges az erdőirtásra ösztönző rendelet, de a természetvédelmi és erdőgazdálkodási elveket is sérti. Az Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának állásfoglalása szerint a kormányrendelet pont a legszebb, legértékesebb erdőket veszélyezteti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!