Ökológiai Kutatóközpont: A kormányrendelet a legszebb, legértékesebb erdőket veszélyezteti

2022. augusztus 10. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztus negyediki Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet a fakitermelési szabályok módosításáról. Az erdészeti és a természetvédelmi szakemberek értetlenül állnak az új rendelet előtt – erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az Ökológiai Kutatóközpont is állást foglalt az ügyben. „Az ökológiai szempontokat figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy a rendelet alapján veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszú-távú fenntarthatósága.”

Azt javasolták, hogy a megnövekedett tűzifaigényt elsősorban a nem védett területen található, alacsonyabb természetességű (átmeneti erdők, kultúrerdők és faültetvények) intenzívebb használatával kéne biztosítani, például az akácosok használatával.

Megállapították, hogy a teljes vegetációs időszakra vonatkozó fakitermelési korlát részleges feloldása indokolt lehet, elsősorban az őszi, késő nyári időszakban, azonban a szaporodási időszakra eső tavaszi, kora nyári fakitermelések jelentős kárt okozhatnak a költő madárállományban és egyéb életközösségekben.

„A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező, hiszen ezek az állományok alkalmasak leginkább a minőségi rönkfák előállítására. A klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása”

– összegeztek.

Az LMP hétfőn bejelentette, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a rendeletet. Az erdőkért egy pártpolitikától független, civil petíció is indult, amihez eddig közel 5 ezren csatlakoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!