Ujhelyi István: Mégse

2022. augusztus 8. – 12:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre mégsem adja be népszavazási kezdeményezését Magyarország európai uniós tagságáról Ujhelyi István. Az „Ujhelyi: fiókban hagyom a népszavazási kérdésemet az ellenzék megosztottsága miatt” című közleményének árulkodó címe szerint a döntést az ellenzék megosztottsága miatt hozta meg.

Az MSZP-s politikus szerint a felesleges párhuzamosságokat kerüli el azzal, hogy miután a Jobbik hétfőn beadta a saját népszavazási kezdeményezését hazánk uniós tagságának megerősítése érdekében, ő is ezt csinálja. Ugyanakkor hozzáteszi:

„a saját javaslatomat ezért nem adom be, de a legfelsőbb fiókban tartom”.

Ujhelyi vasárnap nyílt levélben írt arról, hogy népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagságról. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” – ezt a kérdést tervezte benyújtani a szocialista EP-képviselő.

A Jobbik elnöke viszont hétfőn reggel már a Nemzeti Választási Bizottság székháza előtt ébredt, és nyomban be is adta a saját népszavazási kérdését. Ez úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, ami Magyarország Európai Unióból kilépését eredményezheti?”

Ujhelyi a közleményében továbbra is fontosnak érzi ezt a témát: „a kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét ugyanis az egyik legégetőbb problémának tartom”. Ugyanakkor a nyílt levele óta olyan reakciókat kapott, amelyekből azt a következtetés vonta le, hogy a javaslata „megosztja az kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort”, ugyanakkor szerinte „az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét”. Szerinte most nem aggódni kellene, hogy az EU-pártiak kisebbségbe kerülnének egy ilyen referendumon, hanem mindent megtenni, hogy „a magyar emberek józan döntésére koncentráljunk”.

Ujhelyi népszavazásos ötletét nem minden ellenzéki párt támogatta. A Momentum két vezető politikusa már vasárnap arról posztolt, hogy nem támogatják a kezdeményezést hazánk EU-tagságának megerősítéséről. Kele János elnökségi tag szerint nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, „az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja”.

Erre Ujhelyi a hétfői „mégse” közleményében úgy reagált: „a Momentum részéről a komment-háborúban megjelenő megjegyzés és buta érv, miszerint »Ujhelyi a Fidesz megrendelésére cselekszik” pedig egyszerűen nevetséges, gyalázatos és méltatlan”. Hozzátette azt is: „Az engem most Fidesz-bérencnek nevezők többsége még nem volt a politika közelében, amikor a jelenlegi hatalom pribékjei már az én bábumat akasztották fel a Köztársaság téren.”

Azzal, hogy Magyarország EU-kilépésének milyen esélyei vannak, ebben a videóban foglalkoztunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!