Momentumosok szerint óriási hiba és fölösleges politikai hazardírozás lenne az uniós népszavazás

2022. augusztus 7. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum két vezető politikusa is arról posztolt, hogy nem támogatják a szocialista Ujhelyi István népszavazási kezdeményezését Magyarország uniós tagságának megerősítéséről. Kele János, a Momentum elnökségi tagja, egykori futballblogger úgy gondolja, hogy óriási hiba lenne a népszavazási kezdeményezés.

„Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba”.

Kele szerint egyszerűen nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, „az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg Cseh Katalin, aki fölösleges politikai hazardírozásnak nevezte Ujhelyi népszavazási kezdeményezését. A Momentum EP-képviselője a Brexittel példálózott, szerinte a britek esete mutatja, hogy a megnyertnek tűnő népszavazást is lehet veszíteni, különösen válságban. „És Magyarország még a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával: a jövőnket. Tehát nem fogjuk támogatni ezt a népszavazást. Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen”.

Eközben a Jobbik bejelentette, hogy ők is népszavazást kezdeményeznek a témában. „Magyarországnak az Unióban a helye – népszavazást kezdeményez a Jobbik” címmel hirdettek meg sajtótájékoztatót hétfőre. A meghívóból nem derül ki, hogy ez hogyan kapcsolódik az Ujhelyi-féle kezdeményezéshez: teljesen másik kérdést adnának be vagy hogy támogatják az MSZP-s politikus kérdését.

Arról még nincs hír, hogy az ellenzéki összefogásban részt vevő többi párt – Párbeszéd, Demokratikus Koalíció, LMP – hogyan viszonyul Ujhelyi kezdeményezéséhez. A Demokratikus Koalíció gyaníthatóan nem fogja támogatni az ötletet – legalábbis májusban azon állásponton voltak, amíg Orbán Viktor van hatalmon, addig nem fognak népszavazást kezdeményezni vagy támogatni.

Ujhelyi István azért dobta be a népszavazás ötletét, mert szerinte komoly veszélyben van az ország uniós tagsága. Az MSZP EP-képviselője azt ígérte, hogy ha elkaszálják a kezdeményezést, akkor újra és újra be fogja adni, másképp megfogalmazva. A benyújtásra váró kérdés pedig így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!