Ujhelyi népszavazással erősítené meg az ország uniós tagságát

2022. augusztus 7. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

– ezt a kérdést tervezi benyújtani a szocialista EP-képviselő Ujhelyi István a választási bizottságnak, ezt a kérdést szeretné népszavazáson megfuttatni. Mert, mint írja:

Soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük. Miután a jogállamisági eljárás végén a kormány bűnei miatt nyilvánvalóan megbüntetik Magyarországot, a Fidesz propaganda-gépezete bizonyosan teljes gőzerővel az Európai Uniót fogja hazug mód vádolni és hazug mód felelőssé tenni a családok megélhetési válságáért. Orbánt és rendszerét eddig sem az értékek, hanem kizárólag az uniós pénzek tartották az európai közösségben, vagyis, ha a pénzcsap elzáródik, nem lesz, ami az Unióban tartsa a rezsim vezetőit.”

A szocialista politikus hozzáteszi, „az általuk hozott hatályos szabályok szerint ráadásul a nép egyetértő szavazata nélkül, saját maguk dönthetnek erről”.

Ujhelyi szerint – „a jogászokkal egyeztetett kérdés” – a hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelelő, és ha „politikai nyomásra elkaszálják, újból és újból, másként megfogalmazva” be fogja nyújtani. Ezzel párhuzamosan a szocialista frakció benyújtja a törvényjavaslatot is, amit a népszavazással szeretnének kikényszeríteni.

A politikus reméli, sokan csatlakoznak a kezdeményezéséhez – pártok és civilszervezetek –, de ha elhisszük, amit a Demokratikus Koalíció deklarált még májusban, akkor a legerősebb ellenzéki párt egészen biztosan nem fogja támogatni a dolgot. Május 16-án ugyanis úgy fogalmazott Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a Parlamentben:

„amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson! Mi éppen ezért nem leszünk a színjáték része, és a továbbiakban nem fogunk népszavazást kezdeményezni vagy népszavazási kezdeményezést támogatni!”

Arról, hogy Magyarország EU-kilépésének milyen esélyei vannak, ebben a videóban foglalkoztunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!