Orbán és más képviselők vagyonáról annyit sem tudhatunk, mint eddig

2022. augusztus 6. – 12:18

Orbán és más képviselők vagyonáról annyit sem tudhatunk, mint eddig
Orbán Viktor miniszterelnök a parlament május 2-i alakuló ülésén – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Valamennyi esküt tett országgyűlési képviselő, nemzetiség képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének a pénteki határidőig – közölte pénteken az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, Hargitai János.

Azért kellett ebben a szokatlan időpontban nyilatkozatot tenniük, mert júliusban a kétharmados többség megváltoztatta a képviselői vagyonnyilatkozatok bevallásának rendszerét. És az új nyilatkozatot első ízben augusztus 5-ig kellett benyújtani.

A júliusban módosított országgyűlési törvény legfontosabb pontja az volt, hogy a jövőben a magyar országgyűlési képviselőknek is az Európai Parlament szabályai szerint kell nyilatkozniuk a vagyoni helyzetükről.

Eszerint a képviselőknek be kell számolniuk a megbízatásukat megelőző három évben végzett tevékenységükről, valamint azokról a tevékenységekről is, amelyekből adóköteles jövedelem származik, , továbbá az olyan gazdasági társaságokban meglévő érdekeltségeikről, amelyek szerintük befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre.

Az EP-hez közelítő megoldás ugyanakkor látványos visszalépés az átláthatóság területén: nem kell ugyanis beírniuk az ingatlanjaikat, autóikat és egyéb ingóságaikat, mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem kell nyilatkozniuk.

Az új vagyonnyilatkozatok ennek megfelelően alig tartalmaznak információkat a képviselők vagyonáról (más kérdés, hogy az eddig beírtak valóságtartalmát nem lehetett ellenőrizni, és az esetleges hiányos kitöltésnek nem volt semmilyen jogi szankciója).

  • Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozatából annyi derül ki, hogy díjazás nélkül látta el a pártelnöki feladatait az elmúlt három évben. Az ingatlanjairól, megtakarításairól nem kell más semmilyen nyilatkozatot tennie.
  • Rogán Antal annyit írt a nyilatkozatába, hogy a Mobilsign Kft-től 22 millió forint bevétele volt a találmánya hasznosítási díjából.
  • Lázár János földvásárlásairól sem tudhatunk meg így többet. A miniszter annyit írt bele a nyilatkozatba, hogy földbérleti díjból, földbérleti díjelőlegből, bérleti díjból, ingatlan bérbeadásából, földalapú támogatásból havi bruttó 1-5 millió közötti összeget vesz fel. Szerepel emellett több céges érdekeltsége is, és hogy ezekből nem származik jövedelme.

  • Szijjártó Péterről sem fogjuk így megtudni, hogy visszafizeti-e valaha a szüleitől kapott kölcsönt. A nyilatkozatból annyit tudunk meg, hogy a széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjaként június 1-től havi bruttó 1-5 millió forint jövedelme származik.
  • Semjén Zsolt vagyonnyilatkozatából csak annyi derül ki, hogy milyen szervezetekben van tagsága, és hogy díjazást nem vesz fel ezekért a tisztségekért (KDNP-elnökként, az Országos Magyar Vadászati Védegylet vagy az Országos Magyar Vadászkamara tagjaként).

Az ellenzéki vezetők vagyonát szintén a homály fogja fedni a jövőben.

Tehát ha átnézzük a nyilatkozatokat, látszik, hogy Orbán Viktor és más képviselők vagyonáról annyit sem tudhatunk, mint eddig.

A K-Monitor korrupciófigyelő szervezet blogja úgy fogalmazott erről, hogy „olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan”, és az új rendszer elvesztette az értelmét. A K-Monitor szerint a hivatkozott szabályozás az Európai Parlamentben is problémás, „itthon azonban még azok a minimális többletgaranciák sem kapcsolódnak hozzá, amelyek a képviselőket megkörnyékező lobbistákkal való kapcsolatokat tennék átláthatóbbá.”

És az új szabályozás szerint a képviselők hozzátartozóinak már nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük (eddig sem voltak ezek nyilvánosak, de a mentelmi bizottság adott esetben megismerhette). Abban pedig továbbra sem lesz változás, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás kitöltését lényegében nem fogják büntetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!