Toroczkai: Nem akarok olyan törpepártokkal foglalkozni, mint az LMP vagy a Jobbik

2022. augusztus 4. – 17:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke szerint Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott, részben fajkeveredésről szóló beszédének egyetlen célja volt, az, hogy erről beszéljenek az emberek Magyarországon. A politikussal a vasárnapi ásotthalmi időközi polgármester-választás apropóján beszéltünk, de kérdeztük országos ügyekről is.

A pártvezető a Telexnek azt mondta, látható, hogy Orbán beszéde el is érte célját, hiszen még mindig erről van szó. A beszéd tartalmáról annyit mondott, amennyit korábban a párt Magyar Sziget nevű rendezvényén is, hogy az a Magyar Szigeten már 10 éve is simán elhangozhatott volna, és a Mi Hazánk politikusa is mondhatta volna.

„Amikor meghívnak Berlinbe, én nem örülök annak, hogy mindenhol csak döner-kebabot ehetek”

– mondta a fajkeveredésről, hozzátéve, hogy semmi baja a döner-kebabbal mint választási lehetőséggel, de ha csak abból lehet választani, akkor az nem Európa, inkább Isztambul vagy Ankara. Ő Európában szeretne a francia, az olasz vagy a német kultúrával is találkozni. Jelenleg azonban „olyan politika érvényesül Brüsszelben, ami ezt meg akarja szüntetni”. Szerinte a rasszok között mindig is volt bizonyos mértékű keveredés a történelemben, a baj csak akkor jelentkezik, ha „ez tömeges, tervszerű és politikai akarat van mögötte”.

„A tanzániai négerek legyenek arra büszkék, hogy tanzániai négerek, mi meg arra, hogy magyarok”

– zárta gondolatmenetét.

Toroczkai egy korábbi interjúnkon – Fotó: Huszti István / Telex
Toroczkai egy korábbi interjúnkon – Fotó: Huszti István / Telex

Toroczkai szerint Orbán olyan kifejezéseket használt a beszédben, amik 100 éve még bevettek voltak – hiszen Ady Endre is írt fajokról –, ma azonban már nem azok. És bár a beszéd tartalmával nincs baja, közte és a miniszterelnök között azonban szerinte az a különbség, hogy ha ő hasonlókról beszél, akkor azt tényleges aggodalomból teszi, Orbán viszont politikai számításból, hogy elterelje az emberek figyelmét a közelgő gazdasági válságról és a megszorításokról.

A pártvezető egyébként pont a gazdasági nehézségek miatt forró őszre számít, de reméli, nem kerül sor erőszakos eseményekre, hiszen abból „senki nem jönne ki jól”.

„Nem szeretném ha magyar rendőrt vernének.”

A Mi Hazánk ettől függetlenül már több vidéki tüntetést is rendezett, és nem is állnak le addig, amíg a Fidesz meg nem valósítja a válság kezelésére vonatkozó javaslataikat, például a kaszinók megadóztatását, vagy a politikaközeli milliárdos oligarchák nagyobb közteherviselését.

„Van honnan elvenni pénzt, nem fogadjuk el, hogy a kaszinókat nem lehet megadóztatni, mert koncesszió. Ezt mondta nekem a miniszterelnök a parlamentben. Nem azért nem lehet megadóztatni, mert koncesszió, hanem azért, mert fideszes.” A 100 leggazdagabb magyarról pedig azt mondta, egyszerűen nem lehet elfogadni, hogy politikaközeli milliárdosok ilyen hatalmas vagyonok fölött rendelkeznek, miközben sok nyugdíjas azzal küzd, hogy telente miből fűtse fel az otthonát.

Toroczkai arról is beszélt, hogy több párt „csemegézget” a Mi Hazánk politikai javaslataiból, már nem is csupán a Fidesz, hanem például az LMP is, de a politikus szerint a zöldpárt nem hiteles, hiszen multiellenes parlamenti felszólalásaik ellenére ugyanazt a politikát képviselik, amit a Világgazdasági Fórum.

Az LMP azonban nem ellenfele a Mi Hazánknak Toroczkai szerint, az ő pártja ugyanis kezdettől fogva csak Gyurcsánnyal és Orbánnal akar foglalkozni, és jó úton is járnak, hiszen „ki is egyenlítődtek az erőviszonyok a DK és a Mi Hazánk között”.

„Nem akarok már ezekkel a törpepártokkal foglalkozni, mint az LMP meg a Jobbik. Nincs jövőjük.”

A Mi Hazánk képviselői a hat ellenzéki párt által kezdeményezett parlamenti ülésre azért elmennek, még ha az az a fideszesek nélkül nem is lesz határozatképes. Toroczkai már jelezte is, hogy szeretne felszólalni napirend előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!