Hadházy Ákos nem mondja biztosra, hogy nem lesz pártja

2022. augusztus 1. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem tudja de nem mondja biztosra, hogy nem lesz pártja – erről beszélt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Válasz Online-nak adott interjúban. Szerinte persze csak akkor van értelme a pártalapításnak, ha rengeteg aktivistát sikerül megnyernie, illetve olyan alapítókat, akik valamit letettek már az asztalra, van vesztenivalójuk és mégis beleállnak.

A politikus a kérdésre, hogy megkereste-e már a Corvinus Egyetem diplomaosztóján a kormánykritikus beszédet mondó Jaksity György közgazdászt, azt mondta:

„Maradjunk annyiban: ha pártalapításra adnám a fejem, ő például éppen olyan ember, akit feltétlenül meg kellene keresni. (...) Sok ember van, aki a háttérből segít, de kevesen, akik az arcukat vállalva hajlandók támogatni ellenzéki kezdeményezést. Róna Péter, Bod Péter Ákos, Jeszenszky Géza… Nagyon tisztelem őket, de nem voltak sokan a hozzájuk hasonlók. Pártot csak akkor érdemes alapítani, ha sok ilyen ember hajlandó együtt cselekedni”.

A politikus hosszan beszélt a megválasztott, de esküt nem tett képviselők jogait korlátozó Lex Hadházyról. Szerinte az a dolgok érdemi menetén nem változtat jelenlegi helyzete, azaz hogy Kövér László szeptemberig blokkolja eskütételét, fizetést ugyanis előtte sem kapott, stábja fizetését pedig felhívására az emberek összedobták. Hadházy úgy véli, az ellenzéki munka kulcsa: hogy

az ember valóban független legyen a kormánytól. Anyagilag is.

A független képviselő szerint minden ellenzéki pártban van olyan, aki valóban le akarja váltani a NER-t, de valójában a pártállamon múlik a pénzük, amiért úgy tűnik, cserébe a Fidesz kér is ezt-azt. Egy konkrét esetet is felidézett azokból az időkből, mikor még az LMP társelnöke volt. „Pártom egyik, akkor még nem képviselő tagjától kaptam egy üzenetet, amelynek feladója Rogán Antal volt. Közölte, hogy milyen reklámtörvényt adjunk be, amelyet szívesen megszavazna a Fidesz. Elhajtottam, aztán meglepve tapasztaltam, hogy az MSZP beadta azt a törvényjavaslatot. Igaz, Botka László akkor az asztalra csapott, ezért végül a szocialisták nem szavazták meg” – mondta. Hadházy szerint az álellenzékiség nem lehet üdvös modell:

„annak látszatdemokrácia a vége, az orosz állapotok magyar változata”.

Szerinte alibi viták, interpellálgatás helyett a katás tiltakozás első napján is a tüntetők között lett volna a helyük, hogy lássák az emberek, nem a rendszer kiszolgálói.

De mindegy, ez a hajó elment, én ma már nem akarok meggyőzni senkit a parlamenti ellenzékből semmiről.

Hadházy arról is beszélt, „noha leszögezhetjük, hogy Orbán fajelméleti fejtegetései abszurdak és vállalhatatlanok, nagyon is tudatosan dobták be őket – amíg ezeken csámcsog a közvélemény, addig sem a brutális energiaár-emeléssel van elfoglalva”. A politikus Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó kapcsán úgy fogalmazott: „a bohózatba forduló lemondása, mégsem lemondása, aztán mégis lemondása múlt heti történetén most már persze csak derül az ember, de az első megszólalása tiszteletreméltó volt. Csak sajnos az is nagyon késői”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!