Jaksity György: Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve

2022. július 26. – 18:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Hogy liberális vagy éppen illiberális egy demokrácia, az ízlésbéli kérdés. Az viszont, hogy valóban demokrácia vagy inkább csak annak megcsúfolása, esetleg kimondottan kleptokrácia, bizony, elég nagy különbség. Magyarország nem annyira illiberális, mint ildemokrácia. Vagy még inkább

az angol beteg szó jelentésével élve ill demokrácia”

– mondta Jaksity György közgazdász, a Concorde Értékpapír Zrt. vezetője és a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke a Budapesti Corvinus Egyetem diplomaosztóján tartott beszédében.

A 444 beszámolója szerint Jaksity így folytatta:

„Igen, Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve.

Nincs funkcionáló, a kormányt elszámoltatni képes ellenzéke, az ország nagy része számára hozzáférhető szabad sajtója, elakadt a hatalmi ágak szétválasztása, a kelet-európai reformok úttörőiből mára az Európai Unióhoz legkevésbé felzárkózó ország lettünk, az európai uniós támogatások legmagasabb szintje ellenére.”

Fotó: Kovács Attila / MTVA
Fotó: Kovács Attila / MTVA

A közgazdász szerint miközben egészségügyi mutatóink elszomorítóak, „ész nélkül és eredménytelenül próbáljuk növelni a születések számát”, belenyugszunk abba, hogy évente 130 ezer magyar nem megfelelően kezelt betegségek miatt hal meg, és közülük 20-30 ezer ember halála megelőzhető lenne.

Beszélt a pedagógusokról is, szerinte elszomorító, ahogyan az ország a tanáraival bánik.

„A leggazdagabb magyarok jelentős része egykori állami vagyon romjain vagy a jelenlegit megcsapolva és EU-s támogatásokkal felturbózva éli felhőtlen vagy még inkább felelőtlen életét. Én önöknek azt mondom, kedves végzősök, hogy

önök lesznek az a generáció, amelynek a feladata, amit mi elkezdtünk, a rendszerváltás végleges befejezése. Valós demokrácia kiharcolása és megteremtése. Az ország dohos, áporodott, betegségeket hordozó levegőjének megtisztítása, kiszellőztetése, a XX. század szégyenteljes ideológiai gúnyáinak szemétdombra vetése, elégetése.

Magyarország kompjának a modern európai civilizáció partjához való végleges kikötése. Ehhez nem elegendő jól képzett szakemberekké válni, ehhez jó embernek kell lenni.”

A beszédről készített, és a 444 által közölt felvétel itt megszakad, de Jaksity tovább beszélt. Az egyre erőteljesebb kormányzati befolyás alá kerülő Budapesti Corvinus Egyetemen nemrég robbant ki vita arról, mit és hogyan mondhatnak nyilvánosan az intézmény dolgozói, oktatói, kutatói és diákjai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!