Másfél év után szabadon engedték a CEU Egyiptomban fogva tartott diákját

2022. július 31. – 10:52

Másfél év után szabadon engedték a CEU Egyiptomban fogva tartott diákját
Ahmed Samir Santawy a CEU által a szabadon engedése után közreadott képen – Fotó: CEU

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél év börtön után kegyelmet kapott és szombaton szabadon engedték Egyiptomban Ahmed Samir Santawyt, a CEU diákját és kutatóját, írta közleményében az egyetem. A CEU szerint a 29 éves diákot borzasztó körülmények között, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával szembemenve tartották fogva.

Mint korábban írtuk, a CEU kényszerű költözése előtt Budapesten tanult, azóta pedig Bécsben folytatta tanulmányait a Közép-európai Egyetem Szociológia és Szociális Antropológia Tanszék mesterszakos hallgatójaként. Kutatói tevékenysége során főként a nők jogaival foglalkozik Egyiptomban a reproduktív jogok történtére koncentrálva.

Az Amnesty International Magyarország azt írta a Facebookon, hogy Ahmed Samirt tavaly februárban tartóztatták le Egyiptomban, napokig ismeretlen helyen tartották fogva a rendőrök, akik többször megverték, és a kutatásairól és a közösségi médiás tevékenységéről faggatták.

2021 júniusában álhírek terjesztésének vádjával négy év börtönre ítélték. Ezt az ítéletet aztán 2022 februárjában megsemmisítették, de július 4-én ugyanazon vádak alapján megint 3 év börtönbüntetést szabtak ki rá. Pénteken este azonban Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök kegyelmet adott nyolc elítéltnek, köztük Ahmed Samirnak is.

Az Amnesty szerint a kutató szabadon engedéséért sokan küzdöttek Magyarországon és a világban. A CEU a közleményében külön köszönetet mondott Alexander Van der Bellen osztrák elnöknek és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszternek az ügyben tett diplomáciai lépéseikért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!