Terrorizmussal vádolják és fogva tartják a CEU egyik diákját Egyiptomban, az egyetem az azonnali szabadon bocsátását kéri

2021. február 18. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CEU kényszerű költözése előtt Budapesten tanult, azóta pedig Bécsben folytatja tanulmányait a Közép-európai Egyetem Szociológia és Szociális Antropológia Tanszék mesterszakos hallgatójaként a 29 éves Ahmed Szamír Szantavi, akit terrorizmussal és valótlan hírek és adatok terjesztésével vádoltak meg Egyiptomban február elején. A CEU rektora, Michael Ignatieff közleményt adott ki a férfi ügyében. Ebben az áll, hogy a fiatal férfit 2021. február 1-jén tartóztatták le Kairóban, majd öt nappal később, február 6-án emeltek ellene vádat a fentiek miatt. Azóta fogságban van, szerdán pedig újabb 15 nappal meghosszabbították a fogva tartás idejét bármiféle meghallgatás vagy legális eljárásmenet nélkül.

„A CEU elítéli azt a bánásmódot, ahogyan a hallgatónkkal bánnak, azt, hogy megtagadják tőle a meghallgatást. Kérjük az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal biztosítsák Ahmed és szülei számára a jogi képviseletet. Továbbá arra is kérjük őket, hogy vegyenek részt a probléma megoldásában, hogy Ahmed amilyen hamar csak lehet, befejezhesse a mesterszakot Bécsben. Semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésünkre, amivel alá tudnánk támasztani az ellene felhozott vádakat, így kérjük az azonnali szabadon bocsátását.”

A CEU rektora egyúttal köszönetét fejezte ki az osztrák és amerikai kormányoknak, amiért közreműködésükkel segítik a kapcsolatfelvételt az egyiptomi hatóságokkal, illetve kérik a többi európai hatóságot is, hogy járjanak közbe az egyiptomi kormánynál. Írnak arról is, hogy már kapcsolatba léptek az ENSZ-szel is, továbbá arra bátorítják közleményükben az osztrák, európai és más egyetemeket, hallgatói egyesületeket, hogy álljanak melléjük hallgatójuk szabadon engedéséért.

A fiatal férfi kutatói tevékenysége során főként a nők jogaival foglalkozik Egyiptomban a reproduktív jogok történtére koncentrálva – írja közleményében az Amnesty International. A jogvédő civil szervezet szerint Ahmed Szamír Szantavi letartóztatását követően öt napig úgy tartották fogva, hogy hollétéről semmit nem lehetett tudni, a férfi elmondása szerint pedig ez idő alatt a hatóságok bántalmazták és közösségi médiában kifejtett tevékenységéről, illetve tudományos kutatásáról faggatták. Vádat február 6-án emelt ellene az Állambiztonsági Főügyészség azzal, hogy egy terrorista szervezethez csatlakozott.

„Az egyiptomi hatóságok a nemzeti jogszabályok és nemzetközi egyezmények világos előírásai ellenére sem engedték, hogy kapcsolatba lépjen a családjával. Ahmed Szamír egészségi állapota is kérdéses, hiszen a rossz higiéniájú, túlzsúfolt egyiptomi börtönökben gyorsan terjed a koronavírus. (…) Az Amnesty International szerint Ahmed Szamír Szantavi lelkiismereti fogoly, akit pusztán a tudományos kutatásának témája miatt tartanak fogva, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni”

– írja az Amnesty International. A szervezet a fiatal férfi ügyében levelet küldött Szijjártó Péter külügyminiszternek és Egyiptom magyarországi nagykövetének. Arra kérték őket, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg Szantavi szabadon engedéséért.

Az Amnesty Austria és a CEU hallgatói tüntetést szerveznek a bécsi egyiptomi nagykövetség elé péntek délelőtt 11 órára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!