A száguldás vége: jön a 30 km/órás sebességkorlátozás Terézvárosban

2022. július 31. – 15:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Hamarosan Terézváros minden utcájában, ahol nem jár BKK-járat, 30-as sebességkorlátozást vezetünk be, amit fizikai korlátokkal is biztosítani fogunk- írja Facebook-posztjában a kerület polgármestere, Soproni Tamás.

Arról, hogy mikor kezdik felszerelni a fekvőrendőröket, illetve mikor lép életbe a szabályozás, nem írt konkrétumot.

A Város és Mobilitás Intézet szerint a 30 km/h-s korlátozás kevesebb halálos balesettel, alacsonyabb zajjal, biztonságosabb kerékpározással és kevesebb dugóval jár, így még a légszennyezés is csökkenhet:

  • az 50 helyett 30 km/h-nál bekövetkező balesetek 9-szer kisebb eséllyel lesznek halálosak, és a sérülések is jóval kevésbé súlyosak;
  • csökken a városi zajszennyezés;
  • a kisebb sebesség lehetővé teszi az utak szűkítését, több felület juthat a gyalogosoknak és közösségi funkcióknak.

A jelenleginél szigorúbb közlekedésbiztonsági intézkedésekkel, például sűrűn lakott 30 kilométeres óránkénti sebességkorlátozással szüntethetők meg 2050-re a halálos közúti balesetek az Európai Unióban – szögezték le az Európai Parlament képviselői elfogadott állásfoglalásukban. Az állásfoglalást az összes magyar képviselő, köztük a budapesti közlekedést előszeretettel kritizáló fideszesek is megszavazták.

Még 2020 tavaszán felmerült, hogy Budapesten a nem főutakon 30 km/h-ra korlátoznák a legnagyobb megengedett sebességet. A forgalomcsillapítási koncepció elég nagy vihart kavart, és azóta sem igen hallani róla. Egy évvel ezelőtt a főpolgármester közlekedéspolitikáért felelős első számú embere, Balogh Samu kabinetfőnök azt mondta, „2021-ben, amíg tartanak a nagy forgalomkorlátozással járó nagyberuházások, már biztos nem várható újabb forgalomcsillapítás.”

A koncepció pedig még nincs kész, várhatóan 2022-re készülhet el, „és ha minden kerület támogatja, akkor 2022-ben dönthet róla a fővárosi közgyűlés. Várhatóan lesznek benne olyan részek, amik már ebben a főpolgármesteri ciklusban életbe léphetnek, más részek hosszabb távon lesznek bevezetve” – válaszolta tavaly augusztusban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!