Gulyás Gergely: Csak a magántulajdonú autók és a taxik tankolhatnak hatósági áron

2022. július 30. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hernádi Zsolt pénteken találkozott Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel. A Mol elnöke arról tájékoztatta a kormányt, hogy karbantartás miatt leállítják a százhalombattai kőolaj-finomítót. A leállást egyszer már elhalasztották, de tovább nem halasztható. Ez azért probléma, mert az elmúlt hónapokban a százhalombattai finomító felelt az ország kőolajellátásáért, és a magyar szükségletek száz százalékát fedezi. Az Oroszországból érkező kőolajat is itt finomítja a Mol.

Két lehetséges út maradt a kormány előtt: import és a stratégiai készletek felszabadítása. A háború és a szankciós politika Gulyás szerint mára lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátás területén Európában, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel és télen biztosított lesz a kőolajszállítás. A stratégiai készlet teljes felszabadítása ezért nem lehetséges. Csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlása a következő fél-háromnegyed évben reális esély van.

A kormány ezért arról döntött, hogy a stratégiai készletek negyedét felszabadítják – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez azonban a Mol készleteivel is csak a hazai igények egy részének kielégítésre elegendő, a többit importból kell fedezni. Mivel a megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztás fenntartásra elegendőek, ezért a kormány elfogadta a Mol javaslatát:

a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn.

Fél órán belül megjelenik az erről szóló rendelet, amelyben benne lesz, hogy kik jogosultak a kedvezményes árra. Piaci áron tankolhatnak a jövőben a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, a külföldi rendszámú járművek, és a taxik kivételével a céges, avagy a nem természetes személy által üzemben tartott járművek.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!