Nyílt levélben kérdezte meg Novák Katalintól egy félig szír férfi: én kevert fajú vagyok?

2022. július 28. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony! Félig szír, félig magyar származású magyar állampolgárként a magyar miniszterelnök 2022. július 23-i tusványosi beszédével kapcsolatban a következő kérdésekkel fordulok Önhöz, aki kifejezi a nemzet egységét” – ezekkel a sorokkal kezdődik az a Facebookon publikált nyílt levél, amit a magyar állampolgárként jegyzett Nassli Viktor – rendszeres ARC-pályázó és -kiállító – küldött Novák Katalinnak, reagálva Orbán Viktor fajelméleti beszédrészletére.

A miniszterelnök úgy fogalmazott Tusványoson, hogy:

„Van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. (...) a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (...) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

A fajelméleti fejtegetéssel szemben felszólalt Frölich Róbert országos főrabbi, tiltakozik ellene az MTA több tagja, és lemondott miniszterelnöki tanácsadói posztjáról Hegedüs Zsuzsa. Miután Hegedüs egyértelműen náci beszédnek minősítette a fenti részletet, Orbán közölte, hogy esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva, csütörtökön pedig azt mondta egy bécsi találkozó után, hogy teljesen egyetért a rasszizmus és az antiszemitizmus elítélésében Nehammerrel. Kijelentette: ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, de ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van.”

Nassli Viktor egyebek mellett azt kérdezte a nyílt levélben Novák Katalintól, hogy akkor ő most kevert fajú-e vagy sem, hová sorolhatók a gyerekei, akik háromnegyedrészt magyar származásúak, hogy van-e lehetősége magyarítani magát esetleg vérátömlesztéssel, illetve hogy hová fordulhat megvizsgáltatni azt a kérdést, hogy a miniszterelnök beszédében elhangzottak a személye elleni uszításként értékelhetők-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!