Publicus: Az emberek kétharmada szerint hazudott a Fidesz a rezsicsökkentés fenntartásáról

2022. július 27. – 07:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberek csaknem fele (48 százaléka) nem ért egyet, további 14 százaléka „inkább nem ért egyet” az új rezsiszabályokkal – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava közölt szerdán. Azzal, hogy csak az átlagfogyasztás szintjéig támogassa az állam a gáz és villany árát, a megkérdezettek 25 százaléka egyetért, tovább 10 százaléka „inkább egyetért”.

A megkérdezettek 68 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz megszegte a rezsicsökkentés fenntartására vonatkozó választási ígéretét, ezt még a kormánypártiak 20 százaléka is így gondolja.

A nagy többség azzal számol, hogy a fogyasztása túllépi majd a támogatott mértéket: 61 százalék számít nagyobb gáz-, 81 százalék magasabb villanyszámlára. 47 százalék mondta azt, hogy várhatóan nagy nehézséget jelent majd neki a számlák kifizetése.

A baloldalinak számító, felméréseket rendszeresen a Népszava megbízásából készítő Publicus az inflációs érzésekre is rákérdezett. Eszerint a magyarok átlagosan 44 százalékos inflációt érzékelnek, ami pontosan a duplája annak, amit a GKI májusban mért a lakosság által érzékelt inflációként (akkor a KSH külön kommentárt is kiadott a felmérés miatt). A válaszadók 47 százaléka szerint az áremelkedés mértéke tavalyhoz képest a 30 százalékot is meghaladja.

A Publicus adatai szerint a legtöbben az élelmiszerárak növekedését (60 százalék) és a rezsiárak emelkedését (57 százalék) jelölték meg olyan problémaként, amely a válaszadókat „nagyon súlyosan fogja érinteni” az elkövetkező évben, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!