Két hónap múlva: folytassa, parlament!

2022. július 26. – 15:35

frissítve

Két hónap múlva: folytassa, parlament!
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány beterjesztette az őszi ülésszak jogalkotási tervét, írja az Infostart.hu. Az Országgyűlés őszi ülésszaka várhatóan szeptember 26-án kezdődik.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 14 pontos listát terjesztett be az Országgyűlésnek arról, hogy a kormány milyen jogszabályokat szeretne elfogadtatni a parlamenttel a törvényhozás őszi ülésszakában. Ezek a következők:

  • Az agrártermékek eredetvédelméről szóló indítvány a mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, a borok és a szeszes italok oltalmának szabályait pontosítja.
  • Lesz egy törvényjavaslat, amely hatékonyabbá tenné a közüzemi szolgáltatók és az ügyfelek kapcsolattartását.
  • Egy fogyasztóvédelmi változtatásnak köszönhetően a piacfelügyeleti hatóságok a jövőben a külföldi székhelyű vállalkozásokkal szemben is eljárhatnak majd
  • Törvénymódosítást fogadhat el a parlament arról is, hogy a termelők és a feldolgozók, tehát a beszállítók ne legyenek olyan nagymértékben kiszolgáltatva a kiskereskedelmi láncoknak, mint most.
  • A képviselők ősszel jogszabályba foglalják a közelmúltban megalakult Nemzeti Közlekedési Központ hatásköreit;
  • megtárgyalják az idei költségvetés beszámolóját, átültetik a hazai jogrendbe a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló uniós irányelvet, és megteremtik egy új hulladékgazdálkodási modell törvényi hátterét.

Az orosz–ukrán háború elhúzódása, az energiaválság súlyosbodása, az infláció és az árak emelkedése, a migrációs válság fokozódása és a koronavírus-járvány visszatérése, netán a majomhimlős terjedése, illetve a jogállamisági eljárási és az uniós támogatások megszerzése most előre nem látható feladatokat ad majd az Országgyűlésnek és a rendkívüli felhatalmazással bíró kormánynak.

Mint arról beszámoltunk, július 19-én, a nyári szünet előtti utolsó ülésen a képviselők megszavazták az Alaptörvény-módosítást, a költségvetést, a vármegyéket, az ispánok visszatérését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!