Több ezren vonultak a Pride-on, néhány tucat ellentüntető várta csak őket útközben

2022. július 23. – 14:53

frissítve

Több ezren vonultak a Pride-on, néhány tucat ellentüntető várta csak őket útközben
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombaton tartották a 27. Budapest Pride-felvonulást.
  • Több ezren gyűltek össze a pesti rakparton, ahol délután háromkor elindult a menet. A tömeg a Parlament előtt is elvonult, a végállomás a Szabadság tér volt.
  • A Mi Hazánk mozgalom idén is lefoglalta az Andrássy utat és több budapesti közteret is a Pride felvonulás elől, rendezvényt viszont nem tartottak.
  • A Margit-szigetre viszont kiment két tucat ellentüntető, ők „mocskos buziztak” a Duna másik oldalán vonulóknak. A Margit hídra „Stop, LMBTQ Pedofília” molinót is kifeszítettek.
  • Több beszéd is volt, ezekben a gonosz népszavazásáról és melegrekordokról beszéltek, a kijevi Pride képviselője pedig sárga-kékbe öltözött, és arra kért mindenkit, segítsenek Ukrajnának a háborúban.
  • Egy ellentüntető a Szabadság térre is bejutott, őt a rendőrök kísérték ki.

Így a közvetítésünket is lezárjuk.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

B. Hábel Géza a Diversity Youth Networktől arról beszélt, ő már élt Brüsszelben, ott önazonos lehetett, és egy befogadó közösségben élhetett. „A mai nap akár ünnep is lehetne, de még nem lehet az”, mert több társa arra kényszerül, hogy szégyenkezve élje az életét, mondta. Például a munkahelyeken, ahol természetes, hogy a heteroszexuálisok elviszik a házastársaikat a céges buliba, de az LMBTQ-emberek ezt kétszer is meggondolják.

Ezt már a helyszínen is aggasztóan nézik néhányan.

A noÁr Mozgalom alapítója szerint „fantasztikus a tömeg”, és bár ő heteroszexuális, azért fog dolgozni, hogy az LMBTQ-közösség egy „pillanatra se érezze magát egyedül”, majd előadta a célzottan ennek a közösségnek írt számát, a LOVEMBTQIA+ címűt.

A Budapest Pride-tól Hrubi Zita arról beszélt, az LMBTQ-közösség fokozottan ki van téve a beszólásoknak, de erről nem ők tehetnek, mert velük nincs baj, ők egy jó közösség. Azt is mondta, idén szeptemberben Pécsen is lesz felvonulás, és azon dolgoznak, jövőre még több városban legyen.

A kijevi Pride-tól is felszólaltak. Edward Reese arról beszélt, ő most Ukrajnát képviseli, és nagyon örül, hogy itt lehet. Szívesen öltözött volna szivárványos színekbe, de idén inkább az ukrán sárga-kék színt választotta. Majd az Ukrajnában zajló háborúról beszélt, és arról, idén ott Oroszország miatt nyilvánvalóan Pride sem lehet. Majd azt kérte, aki tud, segítsen, és kérjen segítségre mindenki mást is.

A színpad előtt szólogatott be az embereknek, de távolról nem lehetett hallani, pontosan mit mond. A rendőrök kísérték ki.

A fekete sapkás ellentüntetőt kísérik ki – Fotó: Mizsur András / Telex
A fekete sapkás ellentüntetőt kísérik ki – Fotó: Mizsur András / Telex

Dudits Luca és Víg Dávid a Háttér Társaságtól és az Amnesty International Magyarországtól lépett először a színpadra, akik arról beszéltek, megtelt a Szabadság tér, és ezzel nekik úgy tűnik, „ma két melegrekord is megdőlt”. Felemlegették a melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, majd azt mondták, „bárhogy is próbálnak listázni, elhallgattatni, mi kitartunk”.

Majd a gyerekvédelminek nevezett, érvénytelen népszavazásról azt mondták, „együtt sikerült megbuktatnunk a gonosz népszavazását. Akkorát bukott, hogy a Holdról is látszik”. A jövőbeni első pride-ozóknak pedig azt üzenték, „veletek vagyunk”.

Megtelt a Szabadság tér a pride-ozókkal, akik még a játszóteret is elfoglalták. Az emberek közben még folyamatosan érkeznek a Zoltán utca felől.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A rendőrök biztosítják a helyszínt, a szervezőkkel együtt csak meghatározott checkpointokon engedik be a menethez csatlakozókat.

A Szabadság téren közben már áll a színpad, ezeken várhatók a beszédek később.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ők így néznek ki:

A Parlament mellett táborozók – Fotó: Ferenci Ármin / Telex
A Parlament mellett táborozók – Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Még egy ideig eltarthat, amíg a legtöbb vonuló ideér. A terv szerint később beszédek lesznek a Szabadság téren. A hangulat kicsit olyan, mint két koncert között a Sziget nagyszínpadánál.

Csak turistákat és megfáradt tüntetőket látni a téren.

A menet eleje már el is érte a Szabadság teret, miközben a Kossuth teret a rendőrök szalaggal vették körbe. Ennek ellenére beengedik mögé azokat, akik be akarnak menni, néhány vonuló ezt meg is tette.

Néhányan egy nagy szivárványos szívlufi árnyéka alá próbálnak meg behúzódni a Parlamentnél.

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

A szervezők ugyanis előre kérték, ha lehet, hagyják otthon őket ebben a hőségben. Nem is látni egy kutyát sem a vonulóknál.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A vonulók a padokra sem tudnak leülni, mert azok is forrók. Néhány emberen most már látszik, hogy megviseli őket a kánikula.

Néhányan beordibáltak a tömegbe a Margit hídnál, őket rendőrök igazoltatják. Vannak köztük egészen fiatalok is.

Két ellentüntető egy csónakban jelent meg a Dunán, egy molinót feszítettek ki, amire azt írták, hogy „Pressman úr, ne gyarmatosítsa Magyarországot a maga halálkultuszával”.

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

Ki az a Pressman úr? Joe Biden amerikai elnök tavasszal David Pressmant, emberi jogi és LMBTQ-szószóló ügyvédet jelölte a budapesti nagyköveti posztra. Kinevezése szimbolikus lehet – ez egyértelmű üzenet lehet Washingtonból az Orbán-kormány melegellenessé eltérített pedofiltörvényének ügyében.

A környező utcákból is folyamatosan csatlakoznak még emberek a menethez.

Rendőrök és készenléti rendőrök is lesben vannak a Margit hídnál, a Jászai Mari térnél. Körülbelül négy készenlétis busz, és nagyjából egy tucat rendőrautó van a helyszínen.

Nagyjából tíz ellentüntető van a hídnál, a forgalmat a rendőrség irányítja a hídon.

A molinón a „Stop, LMBTQ Pedofília” szöveget írták, ez alatt haladnak el a vonulók. A Margit hídon fekete ruhába öltözött ellentüntetők is állnak, szirénáznak, van náluk egy fekete zászló, amire a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom van írva.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Nincs nagy bulihangulat, az emberek beszélgetve vonulnak, de az sem érződik rajtuk, hogy a hőség különösebben zavarná őket.

A vége még mindig a kiindulópontnál.

Körülbelül húszan lehetnek, és „ria, ria, Hungária” is elhangzik tőlük, szólnak a focimeccsekről ismert rigmusok. Egy molinót is feltartanak, amin ez a szöveg áll: „A ti szivárványotok a sötétség”.

A tömeg a Parlament előtt is elvonul, a végállomás a Szabadság tér lesz.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP és a Párbeszéd is kint van, néhány pártnak saját kamionja is van. A momentumosok szív alakú szivárványos szórólapot is osztogatnak.

Kollégánk szerint a szervezők mindenkinek a táskáját átnézik, van-e náluk valamilyen szúró- vagy vágóeszköz. Szinte mindenkinél van valamilyen szivárványos szimbólum, zászló, póló vagy esernyő.

Az embereket most már a rakpartra terelik le, hiszen nemsokára indul a menet.

Kettő óta gyülekeznek az emberek a Dráva utca sarkánál, de nem a rakparton, mert a betonon nagyon meleg van, hanem a fák árnyékában egy közeli parkban. Így helyszíni tudósítónk szerint azt is nehéz megmondani, pontosan hányan vannak. A tervek szerint a menet háromkor indul majd.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A rekordkánikulában a Pride szervezői azt kérték a vonulóktól, hogy

  • legyen mindenkinél nagyon sok víz, de ők is osztogatnak majd;
  • ne vékonytalpú cipőben legyenek a forró aszfalt miatt, és használjanak naptejet;
  • óvatosan bánjanak az alkoholfogyasztással is.

Árnyékolónak idén beengedik az esernyőket és a napernyőket is a vonulásra. A menetben pedig több mentőautó és elsősegélynyújtó csapat is lesz. A menet elején pedig egy locsolóautó megy majd, ami lehűti nekik az aszfaltot, írják a Facebookon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!