Semjén Zsolt: A férfi férfi, a nő nő

2022. július 22. – 13:35

frissítve

Semjén Zsolt: A férfi férfi, a nő nő
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha azt mondjuk, hogy az Isten megteremtette a férfit és a nőt, ma már gyűlöletbeszédnek minősül." Így adta meg a moderátor Tusványoson a péntek déli beszélgetés alaphangját, amelynek a Kereszténység a nyugati világban címet adták.

Az asztalnál Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes ült katolikus, református és unitárius egyházi vezetőkkel, így adott volt, hogy ezúttal nem a határon túli, hanem a vallási tematikában fejti ki az álláspontját.

Semjén első hozzászólása valójában egy alapvetés volt, amelyben felvázolta, hogy szerinte ma Európában mi a kereszténység és a vallás helyzete. Semjén szerint ma nagy erők igyekeznek a kereszténységet eltüntetni Európából, ám ez szerinte több okból is lehetetlen:

  • „A szentlélek nem szociológiai kategória". Semjén szerint az egyház nem azért örök, mert jól manőverezik a politikai realitások között, hanem mert Jézus azt mondja, hogy „veletek leszek az Örökkévalóig. Vagyis „az egyház lényegében metafizikai valóság".
  • "A kereszténység létezhet Európa nélkül, de Európa nem létezhet a kereszténység nélkül." A kereszténység megkerülhetetlen építőkő, ez hozta létre az európai civilizációt. Volt ugyan a görög kultúra, a római jog, a germán államszervezés és zsidó etika, de „ebből a kereszténység építette fel az európai civilizáció katedrálisát".
  • „A személy méltósága és az emberi jogok a Bibliából származnak." Semjén a Bibliából idézte, hogy Isten saját képmására teremtette az embert, az emberi személy fogalma az ókeresztény viták mellékterméke.

Itt van tehát ez a három erős állítás, ami miatt nem lehet eltüntetni a kereszténységet, mégis a „mainstream ideológia" erre vállalkozik. Semjén meg is határozta az ideológia két bölcsőjét: Brüsszelben a brüsszeli bürokrácia, Washingtonban pedig az amerikai demokrata párt. A magyar miniszterelnök-helyettes pontosan tudja, mit szeretne Brüsszel és Washington, és azt is, hogy miért nem érnek célt ezek az ideológiai erők.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

1. A vallás eltűnése. Brüsszel és Washington azt szeretné, hogy a vallás szabadidős magántevékenységgé váljon, ez pedig „klasszikus szabadkőműves ötlet". Semjén szerint kifejezett keresztényüldözést folytat Brüsszel, amikor szobrokat akar eltüntetni; illetve amikor minél több muszlimot hoznak be Európába a kereszténység visszaszorításáért. De Semjén szerint ez nem fog menni, mert „az ember nyitott az abszolútumra, és amíg ember lesz, addig a vallásra való nyitottság meglesz".

2. A nemzetállamok eltűnése. Ehelyett a brüsszeli bürokrácia világhatalmát akarják. Márpedig a nemzet az emberiség „termőformája", a nemzettől kapjuk a nyelvünket, gondolkodásunkat, történelmi tudatunkat, és „az emberiség legdurvább megszegényülése lenne", ha eltűnnének a nemzetek. Ezért tiltakozik a magyar kormány is az ellen, hogy egy nemzetek fölötti szuperhatalom döntsön mindenről.

3. A család relativizálása. Ennek lényege, hogy relativizálják a természet rendjét, márpedig nem lehetséges nemet váltani, ez a fogantatáskor eldőlt. „A férfi férfi, a nő nő." Semjén szerint lehet az emberbe injekciókat nyomni, hormonozni, de ettől még a nemén nem lehet változtatni. És ebből következik a magyar Alaptörvénybe is bekerült állítás, hogy az apa férfi, az anya nő. A nemváltás szerinte nem pusztán a kereszténységgel, hanem a természet rendjével áll szemben.

Semjén úgy foglalta össze, hogy „a magát progresszívnak mondó oldallal zajlik a küzdelem, de ez nem progresszió, hanem szimpla deviancia". A kereszténység pedig nem egyszerűen önmagát, hanem a normalitást, a természet rendjét védi.

A pápát is kitilthatnák az EU-ból

A beszélgetésen Semjén arról is beszélt, hogy a magyar kormány miért vétózta meg Kirill pátriárka orosz egyházi vezető EU-s kitiltását, ami pár héttel ezelőtt nagy értetlenséget és visszhangot váltott ki EU-szerte. Semjén megvilágította a dolog hátterét: szerinte a gondolatmenet egyszerű, Magyarország mindig kiállt Ukrajna mellett, de ebből nem következhet a vallásszabadság semmibevétele.

A legnagyobb egyház vezetője, joga van politikai véleményhez, „speciel nem értek vele egyet, de joga van a véleményéhez". Semjén szerint ha ma egy politikai testület szerint kitiltható egy vallási vezető Európából, akkor holnap más egyházfő az LMBTQ-véleménye miatt szintén szankcióval sújtható lesz. Például a pápa is szankcionálható lenne. Ezért sem Kirill pátriarka, sem más nem sújtható szankciókkal, a magyar kormány ilyen ügyekben mindig vétózni fog. Ezt egyébként szerb és örmény vallási vezetők is kérték Magyarországtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!