A Momentum becslései szerint milliárdos költséget jelent a megyék vármegyékre való átnevezése

2022. július 20. – 22:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden megszavazta a parlament, hogy a kormánymegbízottak ezentúl főispánok legyenek, és visszatérnek a vármegyék is. Az átnevezés költségei nem ismertek, Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője és szóvivője viszont arról beszélt az Rtl.hu-nak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben luxus ilyesmivel terhelni a költségvetést.

Számításaik szerint a táblák és okmányok cseréje, az adminisztrációs költségek százmilliós, de inkább milliárdos tételre rúghatnak. „Egy olyan kontextusban, amikor a Fidesz pontosan azt magyarázza, hogy nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat, spórolni kell, a katásokra költött pénzt kell beszedni, és így tovább, ilyenkor erre kidobni ennyi pénzt, ez pazarlás!”

A portál kereste ez ügyben a kormányt is, de nem kaptak érdemi választ.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta javaslatában a vármegye szó használatát, hogy annak visszaállítása „a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig így érvelt a főispánok visszatérése mellett: „A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

A vármegyék és a főispánok történetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!