Elmagyarázták Palkovicsék, miért vacsoráztak együtt Mészáros Lőrinc cégének vezetőjével

2022. július 19. – 22:44

frissítve

Elmagyarázták Palkovicsék, miért vacsoráztak együtt Mészáros Lőrinc cégének vezetőjével
Fotó: Kele János / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics László ipari miniszter és Vitézy Dávid államtitkár társaságában Mészáros Lőrinc egyik, jelentős állami tendereket elnyerő vasúti építőcége, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Sárváry István is ott ült annál az éttermi asztalnál, amelyhez a katatörvény elleni tüntetés közben ment oda a budai Várban egy Wolt-futár és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.

Az eset után elküldtük kérdéseinket Palkovics László minisztériumának arról, hogy miről egyeztettek Sárváry Istvánnal az éttermi asztalnál, és miniszterként nem tartja-e összeférhetetlennek az ilyen informális egyeztetést egy állami tendereken nyertes cég vezérigazgatójával.

A Technológiai és Ipari Minisztérium kedd esti közleménye szerint Palkovics vacsoraasztalához „egy figyelemre éhes képviselő terelt oda tegnap este kamerák kíséretében egy fiatal futárt”. Mint írták, bár adóügyekben a miniszter nem illetékes, személyes megbeszélésre hívta a tüntetőt, az időpontról a közlemény szerint már egyeztetnek. „Miután az élőben közvetített történteken nem sikerült fogást találni, a baloldali sajtó már az asztaltársaságba belekötve habosítja tovább a semmit” – írták, majd a következőképpen indokolták a vacsorát:

„A miniszter eredményes munkavégzéséhez elengedhetetlen, hogy a tárcája hatáskörébe tartozó ágazatok meghatározó vállalataival állandó kapcsolatot tartson, helyzetükkel, kihívásaikkal tisztában legyen, gyakorlati tapasztalataikat a jogalkotásban, stratégiai tervezésben figyelembe vegye. Másban minden célját tévesztett rágalom ellenére sem tudná, hiszen a vasúti beruházások állami megrendelése nem a Technológiai és Ipari Minisztérium feladata.”

Azt ugyanakkor hozzáteszik, hogy a minisztérium valóban érdekelt „a már futó beruházások, köztük a V-Híd közreműködésével megvalósuló kiemelt fejlesztések, a Budapest-Belgrád és az azzal szorosan összefüggő Szeged-Röszke korszerűsítések sikeres végrehajtásában. A miniszter korábban hasonló keretek között egyeztetett az Audi, a Mercedes, a Rheinmetall vagy az Airbus képviselőivel is. Így vélhetően a jövőben is alkalmat fog találni a jelentős iparági szereplőkkel, fontos vállalati partnerekkel való egyeztetésekre, a baloldal rosszallása ellenére még akkor is, ha a résztvevők csak az esti órákban, vacsora mellett tudnak egy asztalhoz ülni.”

A budai Várban tartott hétfő esti, katatörvény elleni demonstráción Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke fülest kapott arról, hogy a 21 nevű étterem teraszán ott ül Palkovics László ipari miniszter, aki egyébként a Várban lakik. Gelencsér egy Wolt-futárral együtt odament a miniszterhez és társaságához, és arra kérte Palkovicsot, magyarázza el, mihez kezdjen most a futár. Palkovics igyekezett udvarias maradni, azt mondta: sokszor elmondták már, miért volt szükség a kata szabályainak megváltoztatásra. Végül megállapodtak abban, hogy a miniszter később személyesen is egyeztet majd a kérdésről a futárok képviselőjével.

Sárváry István korábban L. Simon László korábbi kulturális államtitkár egyik helyettes államtitkára volt a Miniszterelnökségen, majd a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd Építő Zrt. vezérigazgatója lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!