Oszladozik a homály a Hadtörténeti Múzeum költöztetése körül

2022. július 19. – 17:46

frissítve

Oszladozik a homály a Hadtörténeti Múzeum költöztetése körül
A Hadtörténeti Múzeum épülete (jobb oldalon) a Sas-hegyről – Derzsi Elekes Andor / Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Megerősítette a honvédelmi miniszter, hogy elköltözik jelenlegi, a budai Várban álló épületéből a Hadtörténeti Múzeum, írja a hvg.hu.

De miért?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére válaszolva azt írta, hogy a múzeum feladata, hogy méltó, modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállítsokat hozzon létre. Ez ezek szerint a Várban nem lehetséges.

És hova?

A miniszter szerint az a célkitűzés, hogy az intézmény „méltó helyen láthassa el a feladatait, a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséggel, illetve a XXI. század kihívásainak is megfelelő modern, tágas külső- és belső kiállítóhelyekkel.” A méltó hely nincs lokalizálva a miniszteri válaszban.

Mi lesz a múzeum helyén a Várban?

A miniszteri válaszból nem derül ki. Két hete egyébként lapunk is rákérdezett a témára, akkor még csak annyit árult el a minisztérium, hogy áttekintik a jövőt.

Mindenesetre a teljes kiköltözés a hvg.hu-t tájékoztató szakemberek szerint legalább két-három év, a végleges elhelyezés egy új építésű épület esetében pedig minimum tíz év.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!