Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

2022. július 19. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az időjárás előrejelzések és az NNK ajánlása nyomán az országos tisztifőorvos 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki, írja az MTI. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot legalább három egymást követő napon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben, ha megtehetik, 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak napon, és fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre. Azoknak, akik szabadtéren dolgoznak vagy szabadtéri rendezvényeken vesznek részt, ajánlatos a bő, jól szellőző ruha és a naptej használata.

A szabadban sportolás vagy munkavégzés hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot, megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Így tanácsos inkább reggel vagy esti órákban futni vagy biciklizni indulni, írják. Ha valaki azonban mégis biciklis túrára indulna a napokban, erősen ajánlott a kalap vagy sapka viselete, és ha van lehetőség, akkor közterületi nyomós kutaknál a csukló, tarkó hűtése, a póló bevizezése. Azoknak pedig, akik most vízpart mellett nyaralnak, azt tanácsolják, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, előtte mindenképp hűtsék le magukat.

Az autósokra is kedvezőtlen hatásokkal lehet a nagy meleg. A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy gyermeket, állatot sose hagyjunk a tűző napon parkoló autóban. Ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják az 112-es segélyhívószámot. Nem egy ilyen esetről a Telex is beszámolt, legutóbb Kiskunhalason ragadt forró autóba egy csecsemő pár percre. Arról pedig, hogy miért fordulhat egyáltalán elő az, hogy egy gyereket bent felejtenek a kocsiban, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Az OMSZ előrejelzése szerint a hőmérséklet a következő napokban országszerte 30-35 fok fölé is emelkedhet, csapadékra egyelőre nem lehet számítani. A szárazság folytatódik, szerdán az ország keleti részében lehet némi gomolyfelhőre számítani. Az északi és nyugati régiókban frissítő záporok és gomolyfelhők csütörtökön alakulhatnak ki. Éjszakánként 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet, a hét második felében helyenként akár már a 20 fokot is elérheti.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!