A rendőrség szerint jogszerű és arányos volt a sokkoló használata a katatüntetésen

2022. július 19. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A parancsnoki kivizsgálás szerint jogszerű, szakszerű és arányos volt az elektromos sokkoló használata hétfőn a Margit hídon tartott tüntetés egyik résztvevőjével szemben – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Police.hu-n.

A közleményben azt írták, elektromos sokkolót használt egy rendőr egy 42 éves férfival szemben, aki többszöri felszólítása ellenére nem követte utasításait egy a szervező részéről befejezettnek nyilvánított tüntetés után.

A részletekről azt írták, hogy egy úttesten ülő férfival szemben a felszólítás után testi kényszert alkalmaztak, de ő úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer – a kezeik szétfeszítése – sérülés veszélyével járt volna.

Ekkor – folytatták – a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére a helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló eszköz alkalmazására adott utasítást. Az intézkedő rendőr kétszer figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, és azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta. A figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodpercig a férfi ruházatán keresztül a combjához érintette. Erre a férfi elengedte a nőt.

A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta. A férfi a rendőrök kérdésére elmondta, zsibbadást érez a combján, illetve enyhe bőrpír keletkezett a lábán, egészségügyi ellátást nem kért. Előállítása után a rendőrkapitányságon a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, és megállapították, hogy nem igényel orvosi ellátást – olvasható a közleményben.

Hétfőn a Társaság a Szabadságjogokért azt írta közleményében, hogy nem volt arányos a sokkoló használata egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben.

A hétfői tüntetést ételfutárok hirdették meg, a demonstrálók elzárták a Margit hidat, tiltakozva a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen.

A rendőrség hétfői közleményében azt írta: a bejelentett gyűlésen 109 embert igazoltattak. Mivel a gyűlés végét követően a résztvevők nem hagyták el a úttestet és a síneket, öt embert állítottak elő, és szabálysértési eljárást indítottak velük szemben. Egy emberrel szemben sokkoló eszközt alkalmaztak. A gyülekezési joggal visszaélés miatt három ember ellen indítottak szabálysértési eljárást. Egyikükről adatai ellenőrzésekor kiderült, hogy szabálysértés miatt körözik, őt előállították. Két emberrel szemben közlekedési szabálysértések miatt szabtak ki bírságot.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!