A távozó ukrán nagykövet akárhol is jár a világban, a magyarok barátja marad

2022. július 18. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Búcsúinterjút adott Ljubov Nepop távozó ukrán budapesti nagykövet a Klubrádiónak. Az interjú átirata szerint Nepop baráti országból barátként vette át posztját 2016-ban, és így is távozik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július elején jelentette be, hogy több országból, köztük Magyarországról is visszahívja Ukrajna nagyköveteit. A nagykövetek rotációja a diplomáciai gyakorlat bevett része, így fogalmazott Zelenszkij mellett Nepop is.

Nepop a Magyarországra akkreditált nagykövetek közül a legrégebb óta szolgált Budapesten, Ukrajna orosz inváziója óta pedig többször élesen kritizálta a magyar kormány reakcióját. A két ország közötti feszült viszonyt jelzi, hogy április végén Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette a nagykövetet, ahol tudatta vele, szerinte Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben.

Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet 2019. április 26-án a Honvédkórházban – Fotó: Mónus Márton / MTI
Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet 2019. április 26-án a Honvédkórházban – Fotó: Mónus Márton / MTI

Az interjúban Nepop egy súlyos betegséghez hasonlította a háborút, ami ellen a gyógyszert a fegyverek és a szankciók jelentik. „Ha nem adnánk gyógyszert a betegnek, akkor nem tart sokáig a betegség, mert a beteg meghal”, mutatott rá Ukrajna választási lehetőségeire.

Szerinte Ukrajna készen áll a tárgyalásokra, de tudni kell, hogy az oroszok nem tárgyalni jöttek, hanem lőni:

„Ha a fejednek szegeznek egy fegyvert, és arról beszélgetnek, hogy milyen módon akarsz meghalni, az nem nevezhető béketárgyalásnak”,

folytatta a nagykövet, aki azt mondta, olyan békét kell kötni, amelyben Ukrajna és a nemzetközi jog győz.

Magyarország és Ukrajna viszonyáról diplomatikusan nyilatkozott, kiemelte Zelenszkij május végi telefonhívását, amelyben megköszönte Orbán Viktornak az eddigi támogatást a tagjelöltség terén. Szerinte az is fontos fejlemény, hogy Nagy István agrárminiszter Ukrajnába látogatott, ahol az ukrán gabonaexport kérdéséről tárgyalt.

Nepop azt állította, jelentős mennyiségű erőművei miatt Ukrajna fontos része lehet az európai energetikai együttműködésnek. Az ország nemrég csatlakozott az európai elektromos rendszerhez, így a jövőben tudnak Európába exportálni elektromos áramot.

Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszáról azt mondta, hatalmas eredménynek számít. Bár tisztában van azzal, hogy ez nem teljes tagságot jelent, az odavezető útnak ez a kezdete.

„Értjük, mi a házi feladatunk és tudjuk, mit kell tennünk”,

mondta a nagykövet az EU által megkívánt társadalmi és az ország vezetését érintő változtatásokról.

Nepop azzal zárta az interjúját, hogy akárhol is jár a világban, a magyarok barátja marad, aki sok szeretettel emlékszik vissza az itt eltöltött időszakra, és ezt fogja átadni utódjának is. Szerinte Ukrajna és Magyarország két olyan szomszédos ország, akiknek együtt kell átvészelniük minden nehézséget, és együtt fognak egy erős Európát még erősebbé tenni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!