Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

2022. április 6. – 07:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk” – így kezdte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt a Facebook-bejegyzését, amiben arról is írt szerdán, hogy bekérette az ukrán nagykövetet, mert szerinte az ukrán vezetők sértegetik Magyarországot.

Azt írta, természetesen a magyar kormány számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első, és a szomszédban zajló háború nem Magyarország háborúja, ki akarnak maradni belőle. „Nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat.”

A fentiekről világos döntést hoztak az emberek a vasárnapi választásokon, írta. Emlékeztetőül: a kormányzati retorika az utóbbi hetekben aköré fonódott, hogy a baloldal háborúba küldené a magyarokat (amúgy nem), a kormány pedig a békét hirdeti, és megvédi őket. „Egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának! A totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok! Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát. Mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét” – írta Szijjártó, akinek Facebook-oldalán nem sokkal 12 óra előtt egy videó is megjelent arról, amelyben elmagyarázza, miért kérette be Ukrajna magyarországi nagykövetét:

Miközben Szijjártó Szegeden tárgyalt, a külügy kérésére elment a külügyminisztériumba az ukrán nagykövet. Ljubov Nepopot a KKM parlamenti államtitkára fogadta. „Ukrajna elnökének és miniszterelnök-helyettesének legújabb, Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatai túlmennek azon a határon, amit szó nélkül lehet hagyni” – közölte Magyar Levente szerdán az MTI-vel.

A miniszterhelyettes tudatta az ukrán nagykövettel, hogy az utóbbi hetekben Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben, melyekre az Ukrajnában dúló háborúra tekintettel a kormány nem adott arányos választ.

Azzal a kijelentéssel, miszerint Magyarország „még csak annyit sem tesz Ukrajnáért, mint mindenki más”, és „támogatja Oroszországot”, az ukrán elnök minden, az erőszakot elítélő, és az ukránokkal együttérző, ezt számos esetben tettekkel is kifejező magyar embert megsértett – tolmácsolta Magyar szavait az MTI.

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete a választások előtt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként is elmondta az álláspontjukat arról, hogy nagyon köszönik a humanitárius segítséget, ez nagyon fontos, de a háborúban fegyverre is szükségük van a tankok ellen. Azt mondta, többször hallotta azt a mondást itt, hogy egy jó szomszéd fontosabb lehet, mint egy távoli rokon, „és mi Magyarországtól többet várunk”.

Azt mondta, nem tudja megérteni azt az álláspontot, hogy Magyarországot bele akarják sodorni a háborúba, ez nem így van. Ezt a háborút Putyin kezdte, nem Ukrajna. És ha az ukránok nem harcolnak, akkor nem lesz béke, hanem bekebelezik Ukrajnát, és azok az orosz tankok Magyarország határainál lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!