Álhírnek nevezte a külügy, hogy Magyarország katonákat küldene Kárpátalja területére

2022. július 17. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország katonákat küldhet Kárpátalja területére a magyar lakosság védelméért” – írta Maxim Buzsanszki ukrán országgyűlési képviselő Telegram-csatornáján, miután Szijjártó Péter pénteken arról beszélt: Budapestnek vannak forgatókönyvei a katonai szükséghelyzetre a kárpátaljai magyar kisebbség védelmében.

Buzsanszki szerint az ukrán külügyminisztériumnak magyarázatot kellene követelnie arról, hogy ki és hogyan tervezi a „százötvenezer ukrán magyar megmentését Ukrajna területén”. Egyúttal azt is javasolta az Index cikke szerint, hogy Kijev hívja fel Budapest figyelmét arra, hogy Szijjártó szavai összeegyeztethetetlenek Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartásával.

„A magyar külügyminiszter nem vázolt fel egyetlen olyan forgatókönyvet sem, amelynek nyomán a magyar honvédség átlépné az ukrán határt

– reagált a hírre a Külgazdasági és Külügyminisztérium. – A félrevezető álhírekkel szemben a valóság az, hogy Magyarország tovább folytatja történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját Ukrajna megsegítése érdekében, és szilárdan kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy nem engedünk semmiféle provokációnak, így nem küldünk sem fegyvert, sem katonát a háborúba.”

A magyar kormány az orosz-ukrán háború kitörése óta azt az álláspontot képviseli, hogy Magyarország nem ad katonai segítséget Ukrajnának, de még azt sem engedélyezik, hogy fegyvereket szállítsanak át a nyugati szövetségesek Magyarország területén.

Orbán Viktor július 1-jén ugyanakkor arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy „a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarországhoz”, mint amire gondolnánk, és ezért meg kell erősíteni a védelmi képességeinket, fel kell gyorsítani a haderőfejlesztési programot. Pár napja Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka pedig egy katonai delegációval Ukrajnába látogatott, és meglátogatott több olyan helyszínt, ahol az ukránok szerint az oroszok háborús bűnöket követtek el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!