Parragh szomorú, amiért a nem katások csak közömbösen figyelik, ahogy épp helyreáll az igazságtalan adózási rend

2022. július 16. – 07:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Számolt azzal” Parragh László, hogy a katatörvény tüntetéseket indíthat el, mert „ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció”, mondta a Portfolionak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét az viszont elszomorítja, hogy „az a 85-87 százalék, aki fizeti a közterheket, közömbösen megy el a történet mellett”, vagyis szerinte csendben figyelik az, hogy a kormány végre „helyrebillentette az igazságtalan közteherviselést”.

Arról, hogy a katásoknak ezután néhol lényegesen több adót kell majd fizetniük, Parragh azt mondta, „akik eddig kevesebbet fizettek, azoknak a közterheit hozzáigazítja a kormány ahhoz, amennyit a többiek eddig is fizettek”. Számít arra, hogy lesznek olyanok, akik feketézni fognak ezután, amolyan „első reakcióként” a változtatásokra, de szerinte „hosszú távon sokkal nyugodtabb mindenki, ha legális jövedelemből élhet”.

Parragh szerint a kata sebes megváltoztatásának nem lesz „markáns” inflációs hatása, de elismeri, hogy a katások pénztárcája ezt megérezheti, mert „azok, akik kikerültek a katából, az esetleg megnövekvő adóterheiket áraikban a mostani inflációval nehezített piaci helyzetben nagy valószínűséggel nem tudják majd érvényesíteni”, tehát az elnök szerint ha ők most árakat emelnének azért, mert több adót is kell fizetniük, arra a drágább szolgáltatásra nem nagyon lesz kereslet.

Azt is mondta, „tévhit”, hogy nem egyeztetett volna a karama az érintettekkel, mielőtt meghozták a döntést, de azért azt hozzátette, hogy bár ezeken a megbeszéléseken sokan arról beszéltek, hogy a kata ne változzon, mások arról, hogy csak a hibáit kéne módosítani, Parraghék és a kormány egyik hanggal sem értett értett egyet. „Hogy nem ezek a javaslatok érvényesültek, az már egy másik kérdés”, összegezte, bár szerinte a kamara több mindent javasolt az ügyben a kormánynak. Egyrészt, hogy az új rendszer ne szeptembertől, hanem januártól induljon, „ez sajnos nem így lett”, de azt is javasolták, hogy a visszaéléseket szűrjék csak ki a rendszerből, vagy vezessenek be egy teljesen új adót.

Parragh úgy számol, az új rendszerben a jelenlegi 450 ezer helyett 70-80 ezer vállalkozás maradhat a katában.

A forint romlása és az infláció miatt Parragh a Magyar Nemzeti Banknak is beszólt, mert szerinte az „már nem tudja megfékezni az inflációt”, hiába emeli a kamatot, mert ez csak egy „nagyon kis jegybank”. Szerinte az MNB-nek „fel kellett volna vállalni korábban, hogy befolyásolják a forint árfolyamát. És ez az inflációra is ugyanúgy igaz, mert a forint esése hatással van rá. Végtelenül egyszerű kiengedni a szellemet a palackból, a visszatuszkoláshoz viszont kell Aladdin. A háttérben befolyásolnia kell egy jegybanknak az árfolyamot, forintvásárlással, deviza tartalékolással”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!