Elektromos sokkolót is használtak a rendőrök a Margit hídi tömegoszlatásnál

2022. július 14. – 14:18

frissítve

Elektromos sokkolót is használtak a rendőrök a Margit hídi tömegoszlatásnál
Rendőri intézkedés a tüntetésen – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Felsorolta a rendőrség, hogy milyen intézkedéseket hajtottak végre a katatörvény elleni szerda esti tüntetés után Budapesten. A rendőrség közleménye szerint a Kossuth térre bejelentett tüntetésen nem történt intézkedés, de utána a demonstrálók csoportjai a főváros több pontján akadályozták a közlekedést.

A rendőrök három ember ellen tettek szabálysértési feljelentést, akik biciklivel és gyalogosan akadályozták a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében. Az Erzsébet híd budai lehajtójánál egy férfi lánccal ütött fejbe egy rendőrt, őt elfogták, és hivatalos személy elleni erőszak miatt az büntetőeljárást kezdeményeztek ellene az ügyészségen. Egy másik férfit garázdaság gyanúja miatt állítottak elő. Egy férfit az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétségének gyanúja miatt fogtak el.

Frissítés 19:05: A tömeg oszlatását végző rendőrök elektromos sokkolót is használtak csütörtök hajnalban a Margit hídon, de ezzel sérülést és kárt nem okoztak – közuölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a 24.hu-val.

Az Erzsébet hídon egy férfi és egy nő a rendőrök többszöri felszólítása ellenére újra visszament az úttestre. Mindkettőjüket előállították, a férfinél kábítószergyanús anyagot is találtak, emiatt ellene büntető-, a nő ellen szabálysértési eljárás indult. A rendőrségi közleményben nem nevesítik, de itt valószínűleg Kovács Gergelyre és Döme Zsuzsannára, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két társelnökére utalnak, akiket bilincsben vittek el a rendőrök.

A Margit hídon két embert garázdaság miatt állítottak elő, három esetben kényszerítőeszközt alkalmaztak, miután többszöri felszólítás után sem voltak hajlandóak az úttestről felmenni a járdára.

A Hvg.hu beszámolója szerint két olyan eset volt, amikor összeütköztek a rendőrök a tüntetőkkel: az Attila úton este 10 óra körül a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak üvöltözve, szidva a rendőröket.

Szerdán este 6 órakor több ezren gyűltek össze az Országház előtt, hogy a kedden elfogadott új katatörvény ellen tüntessenek. A Momentum által szervezett tüntetés 19 órakor véget ért, ezután egy nagyobb csoport a Nyugati térhez ment, és ott leállította a forgalmat. A tömeg nagy része este 8 óra körül elindult a villamossíneken gyalogolva az Oktogonhoz, majd onnan a Fidesz Lendvay utcai székházához.

A székházat rendőrsorfal védte, a tüntetők ezért visszamentek az Oktogonhoz. Este tíz órakor még több ezer ember állt az úttesten a Blaha Lujza térnél és az Astoriánál, majd több ezren mentek fel a budai Várba a Karmelitához, ahol Orbán Viktor hivatala működik.

A Várban a Dísz térnél rohamsisakos rendőrök állták el a tömeg útját, amely így nem tudott közel jutni az épülethez. A hangulat alapvetően békés volt. Többször felszólították a tömeget a távozásra, éjfélkor egyre többen mentek el, megritkult a tömeg. Különböző csoportok ekkor még a Margit hídhoz és az Erzsébet hídhoz indultak. Többen a rendőri felszólítás ellenére leültek az úttestre és a sínekre, míg végül éjjel kettő előtt nem sokkal indult meg a forgalom a Margit hídon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!