Beütött az apokalipszis vasárnap a MÁV-nál

2022. július 10. – 07:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bajánál és Gyöngyösnél gázolt a vonat, Biatorbágynál összeütközött két teherszállító szerelvény, Kelenföldnél felsővezeték-szakadás volt: törlések, kimaradások, késések, áll minden.

Halálos vonatbaleset történt vasárnap hajnalban, emiatt pótlóbuszok járnak Baja és Mátéházapuszta között – közölte a Mávinform az MTI-vel.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Bajáról Kecskemétre hajnalban induló 7800-as számú InterRégió vonat Baja és Mátéházapuszta állomás között elgázolt egy ismeretlen személyt, aki a helyszínen életét vesztette.

A két állomás között – a hatósági intézkedésekig – nem közlekedhetnek a vonatok. A vonat utasait a pótlóbusz visszaviszi Bajára. A vonat tovább nem közkekedik. Az arra utazók hosszabb eljutási időkkel számoljanak – jelezte a Mávinform.

Gyöngyösnél is gázolt a vonat reggel

Elgázolt egy embert a gyöngyösi állomásról Vámosgyörkig közlekedő személyvonat vasárnap reggel – tudatta a Mávinform a vasúttársaság honlapján. A baleset miatt Vámosgyörk és Gyöngyös között pótlóbusz vitt az utasokat, de a helyszínelés már lezárult, újra járnak a vonatok.

Összeütközött tehervonatok miatt felborult a vasúti menetrend a győri vonalon

Összeütközött két tehervonat vasárnap hajnalban, ezért Biatorbágy és Herceghalom között egész nap nem közlekednek a vonatok, a helyreállítás hosszú ideig tart, ideiglenes menetrend van a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon – közölte a Mávinform vasárnap délelőtt a vasúttársaság honlapján.

A közlemény szerint a Biatorbágy és Herceghalom között közlekedő tehervonat nekiütközött az előtte közlekedő tehervonatnak, több kocsi kisiklott és a vasúti pálya is megsérült. A mentés elkezdődött: először le kell bontani a felsővezetéket a kisiklott kocsik felett, majd beemelik a kisiklott tehervagonokat és elkezdődhet a megsérült pályaszakasz kijavítása.

A kármentés és helyreállítás hosszú időt vesz igénybe, ezért vasárnap nem közlekedhetnek a vonatok Biatorbágy és Herceghalom között. Ideiglenes menetrend, jelentős forgalomkorlátozás, pótlóbuszos közlekedés van a győri vonalon, egyes nemzetközi vonatok kerülőúton, más járatok jelentős késéssel vagy rövidített útvonalon közlekednek, esetenként kimaradnak.

A helyreállítás jelenleg is zajlik, a szakemberek egy daruval próbálják visszaemelni a kisiklott kocsikat, a cél, hogy valamilyen módon futóképessé tegyék azokat, hogy be tudják vontatni a legközelebbi állomásra.

Frissítés: A MÁV-szóvivője, Biber Anett vasárnap délután azt mondta a baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatón, hogy jól működött a biztosítóberendezés, nem volt semmilyen műszaki meghibásodás a baleset idején. Azt is közölte, hogy a MÁV-csoport vizsgálata semmilyen tekintetben nem állapította meg a MÁV Zrt. felelősségét.

A balesetben személyi sérülés nem történt, a kár – a jelenlegi becslések szerint – meghaladja a 100 millió forintot. A baleset következtében az egyik vágány 40 centiméterrel, a másik 15 centiméterrel mozdult el eredeti helyéről. Később azt is közölte a MÁV, hogy megsérültek a betonaljak, ezek közül ötvenet cserélni kell, és a sínszálak cseréjére is szükség lesz. A tervek szerint szerint az egyik vágányt hétfőn visszaadhatják a vonatforgalomnak 40 kilométer/órás sebességkorlátozással.

A kisiklott vonatok – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A kisiklott vonatok – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A Mávinform közölte azt is, hogy a fővárosban az M4-es metrón a BKK elfogadja a vasúti bérleteket, igazolványokat és menetjegyeket a metrón utazásra. A Volánbusz elfogadja a vasúti utazási okmányokat a Kelenföld-Bicske közötti menetrend szerinti buszjáratokra.

Valamennyi feláras személyszállító vonat felár megfizetése nélkül igénybe vehető a vasútvonal teljes szakaszán. Akik lemondanak az utazásról, visszatérítési kérelemmel fordulhatnak az ügyfélszolgálathoz, illetve az állomások jegypénztárainál kérhetik a jegy árának visszatérítését. A vonathoz kötött nemzetközi menetjegyeket a vasárnap közlekedő más nemzetközi járatra is elfogadják.

Részletes tájékoztatás a Mávinform honlapján olvasható.

Frissítés: Ferencváros és Kelenföld között felsővezeték-szakadás van, állnak a vonatok

Felsővezeték-szakadás miatt nem járnak a vonatok Budapesten Ferencváros és Kelenföld között, emiatt több vonalon késésekre, rövidített útvonalra, illetve járatkimaradásra lehet számtani – közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján vasárnap kora délután.

Azt írták: a Budapest-Győr, a Budapest-Pécs vonalon, illetve a Kőbánya-Kispest és Tárnok között közlekedő, illetve Székesfehérvárra tartó vonatoknál jelentős késésekre kell számítani, továbbá járatok maradhatnak ki és rövidebb útvonalon járhatnak a vonatok. A Keleti pályaudvar és Kelenföld között az M2-es metrón vasúti jeggyel és bérlettel is lehet utazni – tudatta a Mávinform.

Frissítés 2:

Újra járnak a vonatok Budapesten, Ferencváros és Kelenföld között, miután helyreállították a leszakadt felsővezetéket – közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján vasárnap délután.

A Budapest-Pécs vonalon, a Kőbánya-Kispest és Tárnok között közlekedő, illetve Székesfehérvárra tartó vonatoknál – amelyeknél a Mávinform korábbi tájékoztatása szerint jelentős késésekre kellett számítani – fokozatosan áll helyre a menetrend szerinti közlekedés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!