Kemenesi: Jön a nyári járványhullám, beltéren nem árt maszkot viselni

2022. július 9. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kemenesi Gábor szerint hagytuk a járványt megszaladni, így Magyarországot is fenyegeti egy nyári járványhullám, az ismétlőoltások mellett pedig szükség lenne beltéri maszkhasználatra is – erről 24.hu-nak beszélt.

A járványügyi korlátozások többségét Magyarországon, majd gyakorlatilag egész Európában az első, téli Omikron-hullám után kivezették. A koronavírusról az elmúlt fél évben nem esett sok szó, Magyarországon a napi járványadatokat felváltottak a hetente közölt adatok. Előző héten pedig a szociális intézményekben is kivezették a kötelező maszkhasználatot.

„Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, nyári hulláma, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni” – mondta Kemenesi Gábor, virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa. Jelenleg két újabb típus, az Omikron BA.4 és BA.5 jelzésű variánsa fertőz Nyugat-Európában, Kemenesi szerint már Magyarországon is ezek a dominánsak.

Kiemelte azonban, hogy bár az új vírusvariáns fertőzőbb, mint eredeti omikron, vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, így a súlyos betegség ellen továbbra is jól védenek. Kemenesi azt tanácsolja, hogy mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idősebbek és a veszélyeztetett csoportba tartozók pedig a negyediket is. Fontosnak tartja az idősek védelmét, mert például Portugáliában, ahol már tombol a „nyári hullám” elhunytak 93 százaléka a 80 év feletti korosztályból kerül ki.

A virológus szerint pont azért jött és kezdett el nyáron felfutni az új variáns, mert hagytuk, hogy elszabaduljon. A jövő pedig azon múlik, hogy mennyire engedjük ezt továbbra is, ezért Kemenesi az oltások mellett a maszkhordást is javasolja zárt térben.

Azzal korábban, ebben a cikkben foglalkoztuk, hogy az omikron új variánsa nyári melegben is jól terjed és, hogy miért készülnek már egyes országok az őszi járványhullámra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!