DK: A kormány adjon százezer forintos egyszeri támogatást a nyugdíjasoknak

2022. július 8. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció (DK) továbbra is arra kéri a kormányt, hogy az év végéig csökkentse nulla százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját, és adjon egyszeri, százezer forintos támogatást minden nyugdíjasnak, írja az MTI.

Dobrev Klára, a párt EP-képviselője pénteki, online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy júniusban közel 12 százalékos volt az általános drágulás, miközben az élelmiszerek 22 százalékkal drágultak.

„Mára elértéktelenedtek a magyar bérek és nyugdíjak” – jelentette ki Dobrev.

A politikus szerint a forint történelmi mélypontja mögött az áll, hogy a magyar gazdaság éveken át alulfizetett és kiszolgáltatott munkaerőre épített, „tudatos forintgyengítő gazdaságpolitikát folytattak, az országot eladósították”, és hogy a „kormányzati korrupció” az uniós pénzek felfüggesztéséhez vezetett.

Hozzátette, még az ukrán hrivnya értéke sem csökkent annyira, mint a forint.

Korábban részletesen írtunk ennek okairól. Az összehasonlítás azért is fals, mert a hrivnya konvertibilitását a háború kitörése után nem sokkal erősen korlátozta az ukrán kormány, az árfolyam azóta lényegében a dollárhoz rögzített, és ugyan az ukrán jegybank többször bejelentette, elképzelhető, hogy újra a szabadon lebegő árfolyam felé lépnek, erre eddig nem került sor.

Az viszont tény, hogy a régiós fizetőeszközök közül messze a forint teljesít legrosszabbul, sehol nem vagyunk a lejhez, a złotyhoz, a kunához vagy a cseh koronához képest.

Péntek reggel az euró ára ismét megközelítette a 400 forintot (bár felülről, fél hétkor 401 forint volt), majd felment 407 forintra. Eddig a dollár is hasonlóan mozog, csak nagyobbat ugrott: a reggeli 395 forintról majdnem 404-ig jutott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!