Rekordalacsony volt a Tisza vízszintje Szolnoknál

2022. július 7. – 13:05

frissítve

Rekordalacsony volt a Tisza vízszintje Szolnoknál
A Holt-Tisza látványa 2022. július elején – Fotó: Csonka Ildikó / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

A Tisza vízszintje sosem volt még ilyen alacsonyan, csütörtök reggel -280 centimétert mértek Szolnoknál, ezzel új rekord dőlt meg. Az eddigi legalacsonyabb vízállás -279 cm volt még 2003-ban – írja az Időkép.

„Az alacsony vízállás a folyó halállománya szempontjából nem probléma; az oldott oxigén ugyanis akkor csökken a vízben, ha extrém meleg van, de most éppen levonulóban van a hőhullám. Ha továbbra sem várható olyan nagyobb csapadék, ami megjelenik a Tiszában, akkor a megoldást a vízkivételi korlátozás jelentheti. Ebben a lakosság az utolsó érintett” – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Most tehát még nem indokolt a lakosság korlátozása, a vízügyi szakemberek próbálják fenntartani a vízellátás optimális állapotát.

Nemcsak a Tisza, de a Velencei-tó vízszintje is nagyon alacsony a szárazság miatt. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest 13 centivel csökkent a vízszintje Agárdnál, szerda reggel már csak 77 centi volt.

A vízállás a vízfolyás adott szelvényében, vagy az állóvíz adott pontjában az adott idő alatt a vízszint helyzete, tetszőlegesen választott, de rögzített pont: a vízmérce 0 pontja felett. Negatív vízállás esetén ez a 0 pont alatt van.

Korábban a Telexen részletesen foglalkoztunk azzal, hogy az éppen kiszáradó tavat mesterséges vízpótlással akarják megmenteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!