Már csak 77 centi a Velencei-tó szintje Agárdnál

2022. július 6. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest 13 centivel csökkent a Velencei-tó állása Agárdnál, ugyanis míg akkor 90 centi volt, szerda reggel már csak 77 centit mértek, írja az Időkép. Jelentős csapadék a következő időszakban sem várható, csak elszórtan alakulatnak ki záporok, zivatarok, így könnyen lehet, hogy a 2021. szeptemberi szint, vagyis 71 cm alá csökkenhet a vízállás a Velencei-tavon.

A Velencei-tó Gárdonynál – Fotó: Annamucskai / Időkép
A Velencei-tó Gárdonynál – Fotó: Annamucskai / Időkép

A most 24,2 négyzetkilométeres Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava a Balaton és a Fertő után. A tavat egész télen töltötték, mégis továbbra is alacsony a vízszintje.

Korábbi Telex Komplexünkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy az éppen kiszáradó tavat mesterséges vízpótlással akarják megmenteni, de a távolabbról odavezetett vizek veszélyt is hordoznak magukban. Már az is sokat segíthetne, ha kipucolnák a feltöltésére létrehozott tározókat, és háttérbe szorítanák a horgászatot rajtuk. A kiszáradó tó nem feltétlenül jelent ökológiai katasztrófát, ha újra normális mennyiségű csapadék hullik, még jobb állapotba is kerülhet az ottani élővilág, viszont a tó állapota is múlhat azon, hogy mennyire építik be a partját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!