Hvg.hu: Egész télen töltötték a Velencei-tavat, de még így is alacsony a vízszint

2022. február 23. – 14:49

Hvg.hu: Egész télen töltötték a Velencei-tavat, de még így is alacsony a vízszint
Sirályok repülnek Velence térségében a Velencei-tó felett élelem után kutatva – Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Másolás

Vágólapra másolva

December eleje óta engedik a vizet a Velencei-tóba, de az elért érték még mindig jóval alacsonyabb, mint a téli időszakban szokásos. A vízügy továbbra is elsősorban a tavaszi esőkben bízik.

A Hvg.hu értesülése szerint jelenleg is zajlik a Velencei-tó vizének pótlása, a Pátkai-tározóból még eresztik a vizet a tóba. Mindezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság árulta el a lap kérdéseire. A tó szintje korábban egy időben már tíz centiméteren belülre közelítette meg a valaha mért legkisebb (63 centiméteres) vízállást. Tavaly szeptemberben 72 centimétert mértek.

A vízügy víztározók segítségével igyekezett megoldani a problémát, de a Zámoly- és Pátkai-tározók vízminősége az enyhébb őszi időjárásban – többek között alga- és szervesanyag-tartalma miatt – ezt nem tette lehetővé. Amióta javult a vízminőség, ráadásul a környéken lehullott 30 milliméternyi csapadék is, a tó szintje az agárdi mércénél már 99 centiméteres volt.

A mostani érték azonban még mindig elmarad a tó alsó szabályozási vízszintjétől, ami 130 centiméteres lenne a téli időszakban. A tó fenntartható vízpótlásának további lehetőségeit az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Alapítvány vizsgálja, a szakemberek egyelőre úgy látják, hogy az élővilág képes alkalmazkodni a vízállás szélsőséges helyzeteihez. Az átmenetileg alacsony vízállás a turisztikai és rekreációs igénybevételt nehezíti meg. Mint cikkünk nyitóképe is mutatja, a nagy nyári halpusztulás után újra élelem után kutató sirályok seregei népesítik be a víz környékét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!